Harmadával fog többe kerülni a halottak napja, mint tavaly, de a legtöbben nem spórolnak a halottaikon

Harmadával fog többe kerülni a halottak napja, mint tavaly, de a legtöbben nem spórolnak a halottaikon

Sok árus arra panaszkodik, hogy folyamatosan alkudoznak a vevők a megemelkedett árak miatt. Nem tehetnek mást, mivel jelentősen megnövekedtek a virágtermesztés költségei. A mécsesek is drágultak.

Drágultak a koszorúk, a virágok és a mécsesek a tavaly évhez képest. Az árusok arra panaszkodnak, hogy folyamatosan alkudoznak a vevők. Átlagosan 30 százalékos az áremelkedés, azaz idén a halottak napja harmadával kerül többe. Az ATV híradójának többen is azt mondták, „halottak napján nem spórolnak”.

A beszerzési árak 20-30 százalékkal emelkedtek, de a kereslet nem csökkent, sőt talán kicsit több. Az áru legnagyobb része importból van. Mindenféle fajta koszorúkat keresnek

– mondta el a csatornának nyilatkozó Gelócs Ferenc virág kiskereskedő.

A debreceni virágkereskedők arra panaszkodnak, hogy a virágtermesztés jelentősen megdrágult, a megemelkedett költségeket pedig nem lehet teljes mértékben áthárítani a vevőkre. Emelkedett a tőzeg ára, a dugvány, a cserepek, a műtrágya, a permetezőszerek – sorolja a költségnövelő tételeket Halász Grazsina őstermelő. A virág ára nem drágult ennyit:

Tavaly 500 forintért adtak egy szál krizantémot, idén 600 forintért próbálják eladni. Mindenki próbál alkudni, hogy olcsóbban kapja meg, ha több szálat visz.

A legtöbben viszont úgy vélekednek, hogy a áremelkedések ellenére is megveszik, amit kell, hiszen, ha elhunyt szeretteikről van szó, nem spórolnak.

Több helyre, négy helyre is viszek koszorút a családi őseinkhez. Nekem általában évi 30-40 ezer forintba van a mindenszentek, úgy gondolom, hogy idén is kijövök ennyiből

– nyilatkozta az ATV-nek Bodzai Tiborné vásárló.

Sok nyugdíjas viszont vele ellentétben nem tud többet költeni, így igyekszik a lehető legolcsóbban beszerezni a virágokat. A híradónak nyilatkozó Horváth Tiborné örül, hogy 7-8 ezer forintból megússza a halottak napját.

Nem csak a virágok drágultak idén, a mécsesek ára is 10-15 százalékkal növekedett.

(Címlapkép: Magyar Katolikus Egyház)