Hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet dobott ki az Országos Vérellátó Szolgálat

Hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet dobott ki az Országos Vérellátó Szolgálat

A megvásárolt egymillió darabból összesen 188 852 lejárt teszt végezte a kukában a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálatnál.

Hárommilliárd forintnyi PCR-teszt végezte a kukában az Országos Vérellátó Szolgálatnál – derült ki az Átlátszó által kikért közérdekű adatokból. Összesen 188 852 tesztet kellett kidobni.

Az oknyomozó portál tavaly októberben azután kapott egy üzenetet, miután megírták, hogy

a Fidesz politikai bunkósbotjaként funkcionáló propagandista, Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat 18,2 milliárd forintért vett egymillió darab PCR-tesztet a nő ismerőseinek cégétől.

Ekkor a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat.

A tesztekért a Bayerné Dr. Matusovits Andrea által igazgatott Vérellátó darabonként nettó 16 280 forintot fizetett a Vasculare Venture Kft.-nek.

Az Átlátszó által megszerzett dokumentumok szerint a megvásárolt egymillióból a selejtezett darabokat az a Septox Kft.-nek adták át, ami a veszélyes hulladékok megsemmisítését végzi keretszerződés alapján az OVSZ-nek.

Az OVSZ által a Vasculare-nek selejtezésre átadott 188 582 darab PCR-teszt ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment kárba.

Decemberben derült ki egyébként, hogy a rendőrség az üggyel kapcsolatban nem indított nyomozást, mert a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője szerint semmi gyanúsat nem találtak.

(Címlapkép: unsplash.com)