Használható az orosz gép fekete doboza

Egyszerre több oka is lehetett a szerencsétlenségnek, de a szakértők egyelőre óvatosan fogalmaznak.

"Az adatrögzítő nem túl nagy mélységben feküdt a tenger mélyén két napig. Tekintettel arra, hogy a védőburok nem szenvedett súlyos sérüléseket, kijelenthetjük, hogy ennek a feketedoboznak az állapota lehetővé teszi, hogy információkat nyerjünk ki belőle"

- mondta a nevének elhallgatását kérő illetékes.

A három feketedoboz egyikét kedden a légierőnek a Moszkva melletti Ljuberciben működő Központi Tudományos Kutató Intézetébe szállították. Elemzése előtt desztillált vízben megtisztítják.

Egy másik illetékes szerint a gép több mint 500 kilométeres sebességgel haladt, amikor a tengerbe zuhant. A tragédia időpontjában a pilóta jobbra akart kanyarodni, és erősen felemelt orral haladt. Egy másik illetékes szerint a gép rendkívül nagy állásszögben repült, és egyik oldalról a másikra billegett.

A szakértők nem zárták ki, hogy a szerencsétlenségnek egyszerre több oka is lehetett: a személyzet hibája és az egyik hajtómű meghibásodása. Rámutattak, hogy erősen felhúzott orral a gép elveszítheti a felhajtóerőt.

Makszim Szokolov közlekedési miniszter kedden újságírók előtt kijelentette:

korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a gép lezuhanásának okait illetően.

Megismételte, amit korábban ő és mások, közöttük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat mondott: terrorcselekmény nem szerepel a szerencsétlenség fő feltételezett okai között.

A miniszter hozzátette, hogy semmilyen kifogás nem merült fel az Adler repülőtér munkájával kapcsolatban, ahonnan a gép a lezuhanása előtt felszállt.

Megtalálták a lezuhant orosz gép fekete dobozát

Megtalálták az orosz védelmi minisztérium múlt hét végén a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154 típusú gépének egyik hangrögzítő berendezését - jelentette kedd reggel az orosz állami TASZSZ hírügynökség egy neve elhallgatását kérő rendvédelmi vezetőre hivatkozva. Más egyelőre nem erősítette meg az értesülést.