Hat hónap alatt megint 50 milliárdos mínuszba kerültek a kórházak

Hat hónap alatt megint 50 milliárdos mínuszba kerültek a kórházak

Hiába rendezték fél éve a kórházak adósságait, az alulfinanszírozottság miatt ismét eladósodnak az intézményeket.

Március végén 39,3 milliárd forint volt a kórházak adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez azt jelenti, hogy március végére az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány elérte az 54 milliárd forintot, ami csupán 5 milliárd forinttal marad el a tavaly október végi, adósságrendezés előtti összegtől - írja a Napi.hu.

Februárban még 33,8 milliárd forintos adósságról közölt adatokat az államkincstár, de mióta az orvosegyetemek alapítványi fenntartásba kerültek, a kincstár az egyetemi klinikák nélkül adja közre az adatokat. A lap felidézi, hogy a Magyar Kórházszövetség múlt heti konferenciáján - ahol az is kiderült, hogy csaknem nyolcszáz orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz a hatósági bizonyítványt - több államigazgatási tisztviselő is beszámolt az adósságnövekedés idei mértékéről.

Idén januárban 17 milliárd forinttal, februárban 16,4 milliárd forinttal emelkedett az intézmények lejárt tartozásállománya, és noha márciusban az intézmények 12 milliárd forintot kaptak a megemelkedett rezsiköltségeik kompenzálására, még így is további 8,9 milliárddal nőtt az adósságuk.

A Kórházszövetség konferenciáján Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója azt is elmondta, hogy a teljesítményfinanszírozásra való átállásból egyelőre sok kórház rosszul jött ki. Ebből a körülbelül hatmilliárd forintnyi összegből a főigazgató szerint adósság lesz. A Napi.hu. néhány kórház adósságát is megemlíti.

A Szent János Kórházé például a februári 1,9 milliárd forintról, 2,7 milliárdra duzzadt egy hónap alatt, de arányaiban durván megugrott a Honvédkórház adóssága is: a februári 82 millió forint után március végén már 685 millió forint volt, ami több mint nyolcszoros növekedést jelent egyetlen hónap alatt.

Címlapkép: A Szent János Kórház adóssága a februári 1,9 milliárd forintról, 2,7 milliárdra duzzadt egy hónap alatt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József