Hatalmasat zuhant csütörtök reggel a forint

Hatalmasat zuhant csütörtök reggel a forint

Tovább gyengült csütörtökön reggel a forint euróval szemben. A jegyzés 392 forint fölé ment el. Elemzők szerint több tényező együttesen gyengíti a hazai fizetőeszközt. Elemzők szerint a forint átkerülhet akár a 380-400-as kereskedési sávba.

A héten nem először zuhant rekordgyenge árfolyamra a forint az euróval szemben. Korábban a 390-es szintig, most már 392-ig ment el a magyar valuta.

Az a kérdés, hogy meg tud-e maradni a fő kereskedési sáv a 370-390 közötti tartományban.

Szakértők szerint több tényező együttesen gyengíti a forintot, például a szűkülő kamatkülönbözet, illetve annak további szűkülésével kapcsolatos várakozások, de technikai tényezők, pozíciózárások, -átrendezések is az euró javára mozdították el az árfolyamot.

A forint jelenleg a 370-390-es kereskedési sávban van. Jelenleg az a kérdés, hogy elmozdul-e a 380-400-as sávba. Erről Németh Dávid, a K&H bank vezető elemzője beszélt a Klubrádiónak.

Az elmúlt hetekben egyértelműen fordult a trend a forint árfolyamában. Sokáig a 370 alatti szintekkel küzdött, azt nem tudta átvinni, és utána a nemzetközi kockázatvállalás is lecsökkent, de már előtte elindult egy forintgyengülés, amit egyelőre nehéz hová tenni.

Az elemző úgy véli, hogy a befektetők esetleg átpozicionálták magukat forintból złoty-ba, hiszen a złoty sokat erősödött az elmúlt időszakban. Hozzátette: a forinttal kapcsolatos óvatosság másik oka lehet, hogy folytatódhat a kamatcsökkentés, illetve hogyan fog ezzel párhuzamosan lejönni a magyar infláció, hiszen, Magyarországon az infláció továbbra is kimagasló a régión belül.

(Címlapkép: Alfahír)