Tovább a gyengülés útján: 390 forintot kérnek már egy euróért

Tovább a gyengülés útján: 390 forintot kérnek már egy euróért

Miután az Egyesült Államok korlátot szabott a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességére, erőteljes visszaesést produkál a forint árfolyama.

Érzékelhető mértékben gyengült a forint, miután az Egyesült Államok korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét.

Az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) keretében turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az ebben részt vevő országok állampolgárai az Egyesült Államokba. Az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az csak egyszeri használatra lesz érvényes. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Politicónak elmondta, az Orbán-kormány 2011 és 2020 között több százezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben. A Magyarországról érkezők kérelmeinek korlátozása augusztus 1-től érvényes.

A magyar deviza árfolyama pedig most úgy néz ki, folytatja gyengülő pályáját,

390 forinton jegyzik az eurót.

A dollár mindeközben 355 körüli szinten mocorog.

A hazai fizetőeszköz értéke a Telex beszámolója szerint március óta nem volt ilyen mélyponton, amikor is 391 forint körül mozgott az euró.

A forint lejtőre álló magatartása már tegnap is markánsan jelentkezett, hétfőn a dollár árfolyama 351 forintot, míg az euró jegyzése hajszál híján a 387-es szintet ostromolta.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)