Hatszor több bevándorlóval nyaralhatunk Görögországban, mint tavaly

Hatszorosára nőtt a görög szigetekre érkező illegális bevándorlók száma a tavalyi év azonos időszakához képest.

Naponta átlagosan mintegy hatszáz migráns érkezik a gazdasági válság sújtotta Görögországba a Földközi-tengeren keresztül. Többségük a szíriai, iraki és líbiai fegyveres konfliktusok elől menekül Európába a jobb élet reményében - olvasható az ügynökség friss jelentésében.

A világszervezet szerint az Európai Uniónak támogatást kellene nyújtania Athénnak, a dél-európai országnak ugyanis nem állnak rendelkezésére elegendő források a humanitárius válság kezeléséhez. A görög állampolgárok közül is sokan nélkülöznek - hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Melissa Flemming, az UNHCR szóvivője. Az ENSZ adatai szerint az idei év első öt hónapjában nagyjából 42 ezer illegális bevándorló érkezett tengeri úton Görögországba, ez hatszorosa a 2014 hasonló időszakában regisztrált számnak. "A számok drámai mértékben növekedtek, különösképpen Görögországban (...")

Arra számítunk, hogy a menekültek száma továbbra is legalább ennyi lesz, ha nem emelkedik még inkább" - mondta Melissa Flemming. Hozzátette, a bevándorlók többsége nem marad az országban, hanem Macedónián és Albánián keresztül megy tovább Észak-Európa felé. Az UNHRC emellett kiemelte: számos égei-tengeri görög szigeten nem adottak a feltételek a menekülthullám kezeléséhez.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén legalább 90 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük 46 500-an Olaszországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1850-en lelték halálukat a tengeren.