Szabó Zsolt rokonsága is jól jár a hatvani sportcsarnokról szóló kormányhatározattal

50 hektárt szerzett meg az államtitkár rokonsága a volt konzerv- és cukorgyár területeiből.

Megszületett a kormányhatározat, újságolta március közepén Szabó Zsolt Hatvanban. Több, mint 1,3 milliárd forint érkezik a városi sportcsarnok megépítésére – jelentette be a kampányban a térség fideszes országgyűlési képviselője. Szabó megosztotta azt az információt is, hogy részt vett egy olyan egyeztetésen, ahol jelen volt Orbán Viktor és Horváth Richárd, Hatvan Fideszből korábban kizárt polgármestere is. 

Horváth és Szabó harca évek óta mérgezi a térség közéletét. Lázár János nyilvánosan dorgálta meg Szabót. A fideszes belharcok kirobbanása óta ugyanis Hatvan alig jutott pályázati forrásokhoz.

A mostani közös egyeztetés és a sportcsarnokról szóló kormányhatározat lehet a fegyverszünet ára?

Régi ígéret

A sportcsarnok építésének ígéretével évtizedek óta kampányoltak a városban hol a szocialisták, hol a fideszesek. Előbbiek a Népkertbe álmodták meg az új sportlétesítményt. A fideszes vezetés viszont, nem. 

Új terv, új hely

Szabó Zsolt 2010-14 közötti polgármesteri ciklusában odáig jutottak, hogy határozat született arról, hogy Hatvan városa sport- és kulturális központot épít és ehhez ingatlanokat vásárolnak. 

2013 áprilisában döntött arról a képviselő-testület, hogy a régi cukorgyár területén, a telekrendezés után ingatlanokat vásárolnak a Mátra Cukor Zrt.-től.

2014 januárjában bruttó 130 millióért megvette Hatvan a területeket. Egy telekcsere és rendezés útján, közel két hektáros összefüggő részt vehetett birtokba az önkormányzat az egykori gyártelepen. 

Hatvan: elutasították a Szabó Zsolt államtitkárral szembeni feljelentéseket, de sportcsarnokot kap a város

Szabó Zsolt államtitkárt szinte párhuzamosan jelentette fel hivatali visszaélés gyanújával Sneider Tamás jobbikos parlamenti képviselő, valamint a bejelentéseiről ismert Tényi István. Mindketten amiatt fordultak a hatóságokhoz, mert a sajtóban megjelenő hírek szerint miután Szabó Zsolt összeveszett egykori helyettesével, Horváth Richárd ex-fideszes hatvani polgármesterrel, a város a TOP-os uniós pénzekből gyakorlatilag semmit nem kapott.

Szabó rokonai üzletelnek

2014 elején azonban nemcsak az önkormányzat vásárolt be a cukorgyár területéből, hanem a polgármester feleségének unokatestvére, Stolczenberger Róbert is. 

A férfi érdekeltségébe tartozó Azimut Kft. szinte teljesen körbebástyázta a leendő sport- és kulturális központ projektet, azzal, hogy felvásárolta az önkormányzati ingatlanok körül lévő telkeket. 

További gyárterületet vásárolt meg Stolczenberger egy másik érdekeltségén, az Aranyfácán Konzervgyár Kft.-n keresztül is.

Annak ismeretében, hogy a város további nagyszabású fejlesztéseket szeretne ezen a részen, és ehhez újabb területekre lesz majd szüksége, azt csak Szabó Zsolt feleségének rokonától tudja majd megszerezni.

Ráadásul, ha a sport- majd a jégcsarnok is felépül ezen a részen, ahogy erről már több hír megjelent, az jelentősen megnövelheti a körülötte lévő területek értékét is. Az Azimut Kft. 2003-as alapítású. Hatvani kötődése 2005-ből van, amikor a helyi konzervgyárhoz kötődő Aranyfácán Product Kft.-ben szerzett tulajdonrészt.

TAO-ból építkeznének

Már az említett 2013 áprilisi testületi ülésen elhangzott, hogy a sportegyesületek bevonásával képzelték el a sportcsarnok építését, ami nem jelent mást, mint a TAO-pénzek becsatornázását. Erre az Orbán-kormány 2011-es rendelete teremtette meg a lehetőséget, a vállalkozók társasági adójukat felajánlhatják sport- és kulturális célokra. 

Szabó a szavát adta

2014-ben Szabó Zsolt országgyűlési kampányában megígérte, hogy felépül a csarnok. Az építkezés hírét 2016 júniusában jelentette be Horváth Richárd polgármester. Azt mondta, hogy több mint 1,2 milliárd forintból ezer férőhelyes új sportcsarnok épül Hatvanban az egykori cukorgyár területén. Hozzátette, hogy a komplexum legkésőbb 2018 nyarára készül el. A finanszírozásról elárulta, hogy a beruházás önereje 369 millió forint, amelyet a hatvani önkormányzat biztosít, további 866 millió forintot pedig TAO-ból gyűjtenek össze. 

Sport- után jégcsarnok is épül

Az alapkövet 2016 októberében tették le. Sőt, ekkor bejelentették, hogy elkezdték a 2019-re beharangozott jégcsarnok közműveinek kialakítását is. Ennek a létesítménynek a finanszírozási hátterét a sportcsarnokéhoz hasonlóan biztosítják – hangzott el az ünnepségen. A hatvani jégcsarnok kétszáz férőhelyes lesz és 1,2 milliárd forintból valósul meg. 

Elcsúsztak

Tavaly májusban még nyoma sem volt az építkezésnek, csupán a területrendezésnek. A jogszabályok változása, az áfaelszámolással kapcsolatos minisztériumi egyeztetések elhúzódása, valamint az építőiparban tapasztalt drágulás miatt lelassult a beruházás megvalósítása. Pedig sikerült közel 900 millió forintnyi TAO-támogatást is összegyűjteni. 

Orbán jött, békét teremtett, de sokba kerül

Március közepén Orbán Viktor hivatalában fogadta Hatvan polgármesterét és Szabó Zsoltot. A megbeszélés eredménye a már említett kormányzati támogatással megvalósuló sportkomplexum támogatása.

Az ex-fideszes polgármester, Horváth Richárd arról beszélt a megyei médiának, hogy a sportcsarnok 2,2 milliárdba kerül majd. Közel 900 milliót a környékbeli vállalkozások TAO-jából szedtek össze, ehhez 340 milliós hitel társult volna, amit a mostani kormánydöntés kiváltott, és az állam biztosítja a beruházáshoz szükséges további 1 milliárd forintot. Hatvannak így nem kerül pénzébe a sportlétesítmény megvalósítása. 

Mindenki boldog

Örülhet Hatvan városa. Örülhet a Szabó rokonság is, hiszen az adóforintokból épülő sportlétesítményeknek köszönhetően megnőhet a környéken lévő ingatlanjaiknak az értéke is, amelyeket olyan jó érzékkel felvásároltak. De vajon az adófizetők is boldogok?