Már több kórházban is külön csapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásait

Már több kórházban is külön csapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásait

Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának tagja az RTL Híradójának azt mondta, már több egészségügyi intézményben is életbe léptek a koronavírusos betegekre vonatkozó etikai szabályok.

Ennek értelmében egy csapat felméri az ellátandó betegek életkilátásait, illetve kik legyenek azok, akik mindenképpen kapjanak intenzív ellátást, amennyiben állapotuk romlik. A szakember szerint szigorú szabályok szerint kell döntést hozniuk az orvosoknak. Mint fogalmazott:

Ebben a szinte katasztrófahelyzetben maga az életkor vagy az érkezési sorrend önmagában nem olyan faktor, ami alapján el lehetne dönteni, melyik embert lássuk el vagy sem. Van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy túléljen, ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy fiatallal, akinek esetleg már egy krónikus betegsége van, vagy élvezeti szerrel élt, illetve alkoholista.

Hegedűs szerint kritikus hetek jönnek, s az a legnagyobb kérdés, lesz-e elég orvos és ápoló. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, van elég ágy, lélegeztetőgép és dolgozó is.