Egy Fidesz-közeli hotelben piheni ki az objektivitásért folytatott komoly küzdelmeket a médiahatóság

Eddig csaknem 600 millióért élvezték a hévízi vendégszeretetet.

A 4 csillag superior minősítésű welnessz-szálló 2020-ig 197 millió forint ellenében üdülteti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) dolgozóit.

A NMHH oldalán az is kiderül, hogy a médiahatóság már az első Orbán-kormány idejétől fogva szerződésben áll a szállodával:

2000-2017-ben évente 35 millió forintért - tehát összesen majdnem 600 millióért - üdülhettek a médiahatóság dolgozói a hotelben.

Az egykori Bányász Gyógyüdülőnek a szakszervezetek által kezelt állami vagyonrészét - a szálló 56,7 százalékos tulajdoni hányadát - a magyar állam az első Orbán-kormány idején ingyenes vagyonjuttatással a fideszes Selmeczi Gabriella által felügyelt társadalombiztosítási alapoknak adta át. A fennmaradó rész a MOL, a bányászati vállalatok és erőművek tulajdonában maradt.

A biztosítási alap 2000-ben 925 millió forintért adta el részvényeit a jelenleg is fő tulajdonos Buda Invest Kft.-nek, akik jelenleg a tavaly 2,3 milliárdos forgalmú, 33 milliós nyereséget termelő Hoter Carbona Zrt. 84 százalékos tulajdonosai.

A Buda Invest valaha Bálintfy Gábor ügyvéd többségi tulajdona volt, aki mai napig is több szálon kötődik hozzá:

rokonai például közvetett tulajdonosok, de Bálintfy maga is megtartott 3,7 százaléknyi részvényt a szállodaüzemeltetőben, melynek egyben az elnöke is.

Közvetett Carbona-tulajdonos még Csóti György volt MDF-es politikus is.

Érdekesség, hogy Bálintfy közvetítőként komoly szerepet játszott a HírTV 2002-es indulásánál, 2003-tól pedig maga is részvénytulajdonos lett.

Ezzel a gesztussal a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok idején komoly szívességet tett a Fidesznek, ami a garantált évi 35 milliós bevétel alapján úgy tűnik nem maradt viszonzás nélkül.