Hihetetlen, hogy semmit nem ér egy jemeni élete

Ennyit a liberális, együttérző Nyugatról. A jemeniek pechére, az olajlobbi számára fontos tengerszoros van Ádennél. 

A konfliktus legfrissebb fejleményeként a kormányhoz hű erők a Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíció támogatásával visszafoglalták a déli Abján tartomány egy újabb körzetét a síita lázadókkal vívott csatában, amelyben mindkét oldalon több tucat fegyveres esett el.
 
Az MSF képviselői egy Jordániában tartott tájékoztatón újságíróknak elmondták, hogy csoportjuk a harcok márciusi fellángolása óta több mint tízezer háborús sebesültet látott el Jemenben, köztük közel ötezret műteni kellett.
 
Thierry Goffeau, az MSF ádeni koordinátora arról számolt be, hogy a szervezet egyik sebészcsapata a déli kikötővárosban a tüzérségi és orvlövésztámadások több tucat sebesültjét látja el nap mint nap a helyi Szadaka kórházban. Júliusban volt olyan nap, hogy több mint kétszáz háborús sebesült érkezett hozzájuk, miután Ádent heves tüzérségi támadás érte.
 
Három másik helyi kórház, amelyeket a külföldi segítők már hónapokkal ezelőtt hátrahagytak, időnként olyannyira túlterhelt, hogy "kénytelenek bezárni a kapujukat" a páciensek előtt - mondta.
 
Túl azon, hogy folyamatosan üzemanyaghiánnyal, áramkimaradással és vízhiánnyal küzdenek, az egyik legnehezebb feladat a páciensek családjával vagy az őket kísérő fegyveres kísérőkkel szót érteni - mondta Goffeau. Nemegyszer közelharc alakul ki a vizsgálóban, ahol el kéne dönteni, hogy kit vesznek előbb kezelésbe.
 
A Szadaka kórház mintegy ötszáz méterre van a frontvonaltól, s ablakait fémlemezekkel borították be, hogy megelőzzék az eltévedt lövedékek és az aknarepeszek becsapódását.
 
Gazali Babiker, az MSF jemeni missziójának vezetője hangsúlyozta, hogy "a humanitárius helyzet aggasztó az országban, és a segélyezési szükségletek messze meghaladják a terepen lévő segélyszervezetek lehetőségeit". Babiker hozzátette, hogy csalódást keltő a nemzetközi közösség reagálása a jemeni válságra.
 
Két hete, július végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Oxfam segélyszervezet azt közölte, hogy adataik szerint csaknem négyezren haltak meg és több millióan sodródtak az éhhalál küszöbére Jemenben a polgárháború következtében március óta.