Európa egyik legnagyobb hírközlési mérőlaborját hozza létre az idén 47 milliárdnyi közpénzből működő NMHH

Európa egyik legnagyobb hírközlési mérőlaborját hozza létre az idén 47 milliárdnyi közpénzből működő NMHH

Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb hírközlési mérőlaboratóriumát hozza létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - közölte az MTI szerint Koltay András elnök a beruházás szerdai bokrétaünnepén, Budapesten.

A hatóság vezetője kifejtette: a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre több berendezés bocsát ki elektromos jeleket, tudni kell ezekről, nem károsak-e az egészségre, és milyen mértékben zavarják a többi eszközt. Használni csak azokat lehet, amelyek se emberre, se a hírközlési rendszerekre nem veszélyesek. Az ellenőrzés az NMHH feladata, laboratóriumaiba a mikrohullámú sütőtől a repülőgépmotorig bármilyen eszköz bekerülhet.

Koltay András hozzátette, hogy az elektromágneses hullámok műszeres vizsgálata különleges épületszerkezeti és szigetelési megoldásokat követel meg. Várakozása szerint a számos kisebb labort és irodákat is befogadó komplexum hosszú távon biztosítani fogja a szükséges kapacitásokat, és alkalmas lesz olyan készülékek vizsgálatára is, amelyek ma még nem léteznek.

Az NMHH laboratóriumai az oktatás és a szakemberképzés előtt is nyitva állnak majd, egyetemi együttműködések keretében a jövő hírközlési szakemberei szerezhetnek itt gyakorlatot, távközlési cégek számára szintén biztosítanak mérési-vizsgálati lehetőséget.

A változás állandó, szinte naponta jelennek meg új technológiák és szolgáltatások, az NMHH ezért folyamatosan készül a jövő feladataira minden területen, a fogyasztóvédelemtől a piacszabályozáson át a hírközlésig - mondta Koltay András.

Az NMHH beruházásában létrejövő, 15 ezer négyzetméter alapterületű fővárosi épület az év végére készül el.

A hatóság 2023 elején kezdheti meg a munkát az új laborokban.

Tavaly decemberben írtunk arról, hogy Orbán Viktor javaslatára Áder János köztársasági elnök 9 évre nevezte ki a tisztán fideszes delegáltakból álló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére Koltay Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, akinek kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok. (:D)

Koltay András lett a Médiahatóság új elnöke, aki a szólásszabadságról írt tanulmányt

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, Áder János köztársasági elnök 9 évre nevezte ki a tisztán fideszes delegáltakból álló Médiahatóság élére Koltay Andrást, akinek kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok. Koltay András valójában 2010 és 2019 között volt a Médiatanács tagja.

A Médiahatóság egyébként az idei évben 47,8 milliárd forint közpénzből gazdálkodhat.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pedig kicsivel több mint 130 milliárd forintot kapott erre az évre.