Hivatalosan is beköltözhet a kispárti létbe az MSZP

A csillogó székház tetőterasza helyett marad egy kopott bérház belső udvara.

Nyilván egy XXI. századi pártnak nem feltétlenül fontos, hogy kibéreljen egy teljes palotát, de a múlt századi pártok számára a székházügy mindig is szimbolikus ügy volt, az is maradt. A Köztársaság téri egykori budapesti MSZMP, majd MSZP-székház új tulajdonosai gyakorlatilag ismeretlenek, egy külföldi céghálózat legvégén ülnek, a VIII. kerületi épület jelenleg egy lezüllött, lepusztult hajléktalantanya. A szocialista párt eközben devizahitelből ruházott be egy új székházra, a Jókai utcába költözött. A törlesztőrészletek időközben elszabadultak, Tóbiás József, az MSZP elnöke ezért idén úgy határozott, hogy erre az épületre is kikerül az eladó tábla. Most az MSZP szombati kongresszusa dönthet úgy, hogy a szebb napokat is látott, egykori hatalmi párt székhelye - legalábbis papíron - ezen túl a szocialisták VII. kerületi irodájába az Erzsébet körút 40-42-be, egy bérház belső udvarába költözik. A 168 óra csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint az MSZP politikusai ezzel a lépéssel elismerhetik, hogy pártjuk elvesztette nagypárti jellegét, erre eddig képtelenek bizonyultak.

„A Jókai utcai csillogó székház ólmos lassúságú liftje, pazar tetőterasza, 21 századi irodái után nehezen tudjuk elképzelni, hogy ebben a kopott kis udvar hátsó traktusában lesz a párt országos székhelye…”

- állapítja meg a baloldali hetilap. Márpedig az lesz, ha Tóbiás keresztülveri a kongresszuson az akaratát. Csillogás helyett marad a kopottasság.

Tóbiás azonban nem egy karizma, hanem egy kényszermegoldás.

Tóbiással nem mindenki elégedett. Mesterházy Attila azt javasolta, hogy Tóbiást egy olyan felügyelő csapat alá rendeljék, melynek része Szanyi Tibor, Lendvai Ildikó és sokan mások. Mesterházy saját maga azonban nem akar elnök lenni, nem akar pártja újabb bukásába maga is belebukni. A legtöbb pártnak több fontos tisztsége van: a pártelnökség, a frakcióvezetés és a választmányi elnökség. Tóbiásnak a lap szerint a saját parlamenti frakciójában sincs meg a többsége, a pártelnöki pozíciótól elváló frakcióvezetésre inkább Mesterházy az esélyesebb. Eközben Tóbiás-szövetségese, a szegedi polgármesterként működő Botka László az általa elnökölt úgynevezett választmány súlyát növelné. A leendő pártelnökök lehetséges körében eddig felmerült Hiller István, Ujhelyi István, Molnár Gyula is. Hillert azonban ellenlábasai szerint fideszesedik, hiszen a politikus azt kérte, hogy mutassanak jobb megoldást a kerítésnél. Egy biztos: az MSZP új székhelye köré nem kell kerítés, az pedig, hogy házon belül mit csinálnak egyre kevesebbeket érdekel.