Hoppá, bevallotta! Kósa szerint nem fontos, hogy érvényes legyen a kvótareferendum

Aduászt ad az Orbán-kormány Brüsszel kezébe.

A referendumon a perdöntő

"nem önmagában az érvényesség (...), hanem az, hogy az igenek vagy a nemek vannak többségben",

idézi az MTI Kósa Lajos szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A kormánypárti politikus szerint annak is lesz bel- és külpolitikai következménye, ha nem járul több mint 4 millió választópolgár az urnához. Azt ugyan nem fejtette ki, hogy ezzel Orbán Viktor lemondására gondol-e.

A kormánypárti politikus gyurcsányi magasságokba is emelkedett, amikor azt nyilatkozta, ha érvénytelen lesz a választás,

"az egyet jelent: azok, akik nem mentek el szavazni, rábízták a döntést azokra, akik elmentek".

A kvótareferendum kockázatait hangsúlyozók szerint ez viszont nem igaz, hiszen az eredménytelenséggel Brüsszel hivatalos papírt kapna arról, hogy hazánk lakossága egyetért a betelepítéssel.

A Fidesz már a Vajna2-n sugallja: nem baj, ha érvénytelen lesz a népszavazás

Rogán szerint, bár a közeljövő szempontjából a népszavazáson feltett kérdésnél nincs fontosabb, nem baj, ha nem mennek el elegen szavazni:"A jelenlegi kormány számára ha hárommillió a nem szavazatok száma, az ugyanúgy kötelező, mint ha több. Három-három és félmillió ember véleménye többet jelent, mint 199 parlamenti képviselőé."Hozzátette: a jövőben akármilyen jogszabály, sőt még az alkotmány is módosítható lenne, de egy népszavazás eredményét nem lehet megváltoztatni.

Kósa szerint ugyanakkor csak akkor fog lemondani a kormány, ha az igenek győznek.