Merkel és Seehofer közös nevezőre hozott migrációs politikája gyenge lábakon áll

Magyarország és Ausztria kemény tárgyalópartner lesz.

Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban a tranzitközpontok kiépítésével – jelentette ki magabiztos Horst Seehofer csütörtökön a Bundestagban.

Merkel tartott a bukástól, ezért ment bele az egyezségbe?

A kormányfői és pártelnöki tisztségét fenyegető vereség veszélye miatt kötött megállapodást Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke Horst Seehofer belügyminiszterrel, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével a menekültügy körüli vitájuk lezárásáról - írta a Bild című német lap szerdán.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint pártja és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) „intenzív viták” után migrációpolitikai intézkedésekről állapodott meg, és jó esély van arra, hogy ezekhez megszerzik a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatását.

A megállapodás egy új határigazgatási rendszert irányoz elő Németország és Ausztria határán, tranzitközpontok kiépítésével. Ezekből a központokból szállítják majd vissza az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőket a menekültügyi eljárásuk lefolytatására illetékes tagországba.

Ez „valódi menekültpolitikai fordulat kezdetét” jelenti – jelentette ki Seehofer, hozzátéve, hogy a tranzitközpontokban 48 óra alatt döntenek az ügyekről, és az intézmények a bírálatokkal ellentétben nem lesznek zártak,

„mert a menedékkérők ugyan Németországba nem utazhatnak be, de bármikor visszautazhatnak bármelyik országba, amelybe csak szeretnének”.

A rendszert az „európai szomszédokkal” egyeztetve működtetik majd, és már el is kezdődtek az ügyről szóló tárgyalások - mondta Horst Seehofer. Ugyanakkor elismerte, hogy a tárgyalások „nagyon nehezek” lesznek, és először csak tájékoztatják a partnereket, konkrét megállapodásokról még nem lesz szó. Seehofer a Bundestagból egyenesen Bécsbe utazik, hogy megbeszélést folytasson Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Herbert Kickl belügyminiszterrel. Előző nap, szerdán már tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, illetve rövidesen további megbeszéléseket folytat majd.

A CDU és a CSU hétfőn egy három pontból álló megállapodással zárta le hetek óta húzódó vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Az nem világos, hogy a németek hogyan szeretnék a már regisztrált menedékkérők visszaszállítani az illetékes tagországokba. A Merkel és Seehofer megállapodása azonban azt is tartalmazza: ha nem sikerül megállapodni az érintett országokkal, akkor az osztrák kormánnyal kötött megállapodás alapján küldik vissza a menedékkérőket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden ezt a verziót határozottan elutasította, majd leszögezte: amennyiben a németek meglépik ezt, Ausztria is szigorítani fog.

Az sem valószínű, hogy a magyar kormány beadná a derekát a német terveknek. Orbán Viktor kedden este telefonon egyeztetett Sebastian Kurzcal és abban egyeztek meg:

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás.

Miután pedig szerdán Berlinben találkozott Horst Seehoferrel, kijelentette:

„nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni senkit, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba.”

Csütörtökön a magyar kormányfő Angela Merkellel folytatott megbeszélést, ennek tartalmáról egy másik cikkünkben számolunk be.