Orbán és az OMSZ elnökhelyettese is szabadságon volt augusztus 20-án, de csak az utóbbit rúgták ki

Orbán és az OMSZ elnökhelyettese is szabadságon volt augusztus 20-án, de csak az utóbbit rúgták ki

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) frissen kirúgott elnökhelyettese a Telexnek adott interjút a hirtelen menesztéséről. Jellemző, hogy hétfőn tért vissza háromhetes szabadságáról, délután aztán kirúgták - pedig nem is vett részt a tűzijáték előkészítésében.

A szakember megerősítette, hogy indoklás nélkül küldték el őket. Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár nem hozta szóba sem a tűzijátékot, sem pedig az állítólagos kompetenciahiányt

"Nem tudom, Gulyás Gergely mire gondolhatott. Nem közöltek velem korábban semmi ilyesmit. Lényegében a kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról"

- fogalmazott az interjúban Horváth Gyula. 

Felidézte azt is, hogy már egy hónappal az elmaradt tűzijáték előtt elkezdte a munkát az operatív törzs, amelyen az OMSZ delegáltja is folyamatosan jelen volt.

"Külön a rendezvény miatt egy héttel előre szélmérő berendezéseket telepítettünk, valamint 19-én és 20-án rádiószondás magassági ballonokat is feleresztettünk, hogy minél pontosabb előrejelzést adjunk. A döntéshozatal pillanatában 70-80 százalék valószínűsége volt annak, hogy a tűzijáték területén heves zápor-zivatar lesz. Száz százalékra biztosan azonban nem lehet ezt megmondani"

- magyarázta az OMSZ frissen leváltott vezetője.