Hosszú Katinka: „Már el tudom engedni az úszást”

Hosszú Katinka: „Már el tudom engedni az úszást”

2020 elején kezdődött el annak a dokumentumfilmnek a forgatása, amely Hosszú Katinka életét kívánja bemutatni. A több mint 100 perces filmet május 12-től már a nagy közönség is láthatja. A kötelező körök lefutásán túl, meglepően őszinte dokumentumfilmet kapunk.

Az Uránia Filmszínházban tartott bemutatón láthattuk Hosszú Katinka 33 éves pályafutásának fontosabb mozgatórúgóit. Mint kiderült, Katka már 2 évesen is rajongott a vízért, így nem volt meglepő, hogy már viszonylag korán, gyakran látott vendég lesz a Bajai Sportuszodában.

Ahogy a filmben elhangzik, Hosszú nem szerette az úszással járó plusz kötelezettségeket. Szeretett volna egy ikertestvért, aki helyette áll fel a pódiumra a versenyek után, hogy ő kizárólag csak a versenyzéssel foglalkozhasson.

Végig kísérve pályafutását többször is felmerült, hogy megéri-e ennyi áldozatot hozni a siker érdekében. A film nem rejti véka alá, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nem mindig érezte úgy, hogy szereti azt, amit csinál. 

A Film nem kerülte meg a Shane Tusup-pal való kapcsolatát sem. Korábbi férje nagyvonalúan hozzájárult ahhoz, hogy a vele kapcsolatos dolgok is benne legyenek a filmben. Ám, mint kiderült, azt már nem vállalta, hogy interjút is adjon. Az úszónő úgy vallott erről a korszakról, hogy úgy érezte magát, mint egy robot. De véleménye szerint az Iron Lady személyiségre volt szüksége ahhoz, hogy elérje gyerekkori álmát és olimpiai bajnok legyen.

„Feláldoztam magam ezekért az eredményekért”

- mondta a filmben, Hosszú Katinka. Shane-nel való kapcsolatát jól érzékelteti az a történet is, amikor arról mesél, hogy azt mondta neki a volt férje, hogy

„nem nő vagy, hanem sportoló”.

Ettől függetlenül úgy érzi, megérte ez az időszak, hiszen mindent elért, amire vágyott. A fillmben őszintén vallott arról, hogy egy idő után már nem érezte azt a boldogságot, amit korábban. Új párjával, Gelencsér Mátéval újra megtalálta a boldogságot, s már újra képes élvezni a felkészülést és a versenyzést.

A film utáni sajtótájékoztatón Hosszú Katinkát arról is faggatták, hogy miért vállalta el, hogy filmet forgassanak róla.

„Gyerekkoromban rengetegszer láttam Egerszegi Krisztina dokumentumfilmjét, kívülről fújtam, beszélgettem több úszóval is, főleg az én generációmból, akik hasonlóan nyilatkoztak erről, én pedig úgy éreztem, felelősségem megcsinálni ezt a filmet. Azt gondoltam, ha Egerszegi Krisztina is megcsinálta, s minket az a film inspirált, abból táplálkoztunk, akkor legyen ennyi idő után egy újabb film, ami erőt és motivációt ad a fiataloknak.”

Arról is beszélt az úszónő, hogy még nem tudja mikor fejezi be a pályafutását, de a nyári budapesti vb-n biztosan versenyezni fog még.

„Ha van olyan szülő, aki nem szeretné, hogy a gyereke élsportoló legyen, az elviszi a filmre, de az is, aki azt szeretné, hogy az legyen. Ez a film az érem mindkét oldalát megmutatja”

- jegyezte meg a filmmel kapcsolatban Hosszú Katinka.

Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, amely 560 milliós állami támogatást kapott. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert.

A film csütörtöktől látható a magyar mozikban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}