Így kezdődik! Családegyesítés jogcímén mintegy 5500 migránst kapnak a belgák

Francken kijelentette: a "befogadott menekültek jogosultak" arra, hogy családtagjaik vízummal Belgiumba utazhassanak.

Az év első hat hónapjában megnőtt a családegyesítésre vonatkozó – a betelepítést elősegítő - kérelmek száma. Tavaly 4000 kérelem érkezett, és ebből 3023-at el is fogadtak a hatóságok. Idén csupán augusztusig 4248-an adtak be kérelmet, és 2558 esetben engedélyezték a beutazást. A beutazásra jogosultak mintegy 47 százaléka szíriai állampolgár, 11,7 százalékuk iraki, közel 10 százalékuk palesztin és 8 százalékuk afgán.

A belga napilap arról is tájékoztatott, hogy a franciaországi Calais dzsungelnek nevezett illegális menekülttáborának felszámolása miatt Jan Jambon belga belügyminiszter megerősített rendőri jelenlétet rendelt el. Szombattól 50, hétfőtől 120 rendőr vesz részt, elsősorban a francia-belga határ őrzésében egy, a calais-ihoz hasonló helyzet kialakulásának elkerülése érdekében. Azokat a menekülteket, akiket a hatóságok nemzetközi védelemre jogosultnak találnak, Brüsszelbe szállítják - tette hozzá.

A napilap úgy tudja, hogy a calais-ihoz hasonló illegális menekülttábor kialakulásának megakadályozására a belga kormány tervet készített, de „a részletek bizalmasak”.