Ilyenkor bezzeg a románoknak is tetszik a kisebbségi oktatás

Olaszországban ismét a román bevándorlók borzolják a kedélyeket, ám ezúttal nem a bűncselekményekből, vagy az agresszív kéregetőktől lett elege a taljánoknak.

A szélsőjobboldaliként aposztrofált Északi Liga az itáliai kultúra elleni támadásnak minősítette az olasz oktatásügy döntését, miszerint Ladispoli városában bevezették román nyelv kötelező oktatását.

Az Il Tempo Mediafax által idézett cikke szerint az intézkedést Bukarest kérte az olasz oktatási minisztériumtól, tekintettel arra, hogy a Rómához közeli városkában népes román közösség él. Ettől a tanévtől heti egy órában tanítják a „Román nyelv, kultúra és civilizáció” nevű tantárgyat a két iskola diákjainak. Az oktatás költségeit a román kormány finanszírozza.

(Kíváncsian várjuk, miként reagál majd a román oktatásügy egy esetleges, magyar kérésre, és mikor vezetik be Erdély területén a „Magyar nyelv, kultúra és civilizáció” elnevezésű tárgyat. A dák kollégák, saját példájuk hatására, a jövőben nyilván sokkal megengedőbbek és nyitottabbak lesznek az ilyen ügyekben, pláne, hogy őshonos kisebbség, és nem bevándorlók által lakott területről lenne szó, ahol az igény is nyilván jóval nagyobb egy ilyen, Victor Pontához méltóan európai megoldásra... – a szerk.)

Az intézkedés azonban nem váltotta ki a többségi társadalom tetszését, az olasz diákok, és szüleik egyaránt ellenzik a döntést, és határozottan tiltakoznak ellene. „A bevándorlóknak kellene megtanulniuk a mi nyelvünket, és nem fordítva. A mi gyerekeink inkább tanuljanak angolul” – mondta az egyik érintett iskola szülői bizottságának képviselője.

Massimiliano Fedriga, az Északi Liga egyik alapítója, felkarolta a felháborodott helyi lakosok ügyét, és felszólította az oktatási minisztériumot, hogy azonnal állítsa le a kötelező román oktatását. „Ez botrányos. Ahelyett, hogy a mi történelmünket, kultúránkat és törvényeinket tanulnák a bevándorlók, a mi gyermekeinket kötelezik az ő kultúrájuk és nyelvük elsajátítására” – jelentette ki a radikális politikus.

T. T.