Júliusban rendesen megtorpant a lakáspiac, év eleji szintre esett vissza az adásvételek száma

Júliusban rendesen megtorpant a lakáspiac, év eleji szintre esett vissza az adásvételek száma

A múlt hónapban megtorpant és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint, júliusban januárhoz hasonlóan 11 185 darab ingatlant adtak el - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Az adat az előző évek júliusi adataihoz képest 12-15 százalékos csökkenést jelez.

A közlemény szerint a visszaesés oka elsősorban a szokásosnál is erősebb szabadságolási hullám, amely jelentősen lassítja az ingatlanpiaci tranzakciókat.

Éves szinten, az első 7 hónap adatai alapján az idei év még így is csaknem 30 százalékkal erősebb 2020-hoz, 4 százalékkal 2019-hez és 2 százalékkal 2018-hoz képest.

A DH várakozásai szerint az őszi szezonban újra a tavaszihoz hasonló aktív ingatlanpiaci forgalommal számolhatnak az eladók és a vevők.

A lakáscélú jelzáloghitelpiacon egyelőre nem érzékelhető a nyári szezon, júliusban a DH becslése alapján a júniusival megegyező volumenű, azaz 115 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak Magyarországon. Ezzel március óta minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt.

Az év első 7 hónapjában 690 milliárd forintot tett ki a hazai jelzáloghitelpiac, az előző év azonos időszakához képest 163 milliárd forinttal több jelzáloghitelt vettek fel Magyarországon.