Békéscsaba nem kér a Simonka-tervből

Kocziha Tünde elmondta, hogyan lehet megállítani a Simonka-tervet.

Mindössze 4 százalék a különbség Ön és a fideszes jelölt között. Mit kell tudni a békéscsabai erőviszonyokról?

A helyi Fideszben nagyon komoly ellenállást váltott ki Herczeg Tamás indítása a jelenlegi országgyűlési képviselő, Vantara Gyula helyett. Hiába voltak megelégedve Vantara munkájával a környező települések polgármesterei, központilag verték keresztül az egyébként nem is békéscsabai Herczeget a városi Fideszben. Már hosszú évek óta húzódik egy komoly törésvonal a Békés megyei és a békéscsabai Fidesz között. Két érdekcsoport küzd egymással. Az egyik a dél-békési Simonka Györgyhöz köthető. Őt, azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek, rengeteg korrupciós ügyére derült már fény. A másik pedig a békéscsabai Vantara Gyula-Dankó Béla-féle érdekcsoport. Úgy néz ki, ebben a párton belüli marakodásban most felül kerekedtek Simonkáék. Ez a botrányos ügyei miatt országos hírnévre szert tett fideszes politikus előélete miatt viszont veszélyes.

Számíthatunk arra, amennyiben Herczeg Tamás győz április 8-án, Simonka fogja rátenni a kezét arra a több mint 81 milliárd, fejlesztésre szánt forintra, ami a Modern Városok Program és a TOP-pályázatok keretében érkezne Békéscsabára.

Félő, hogy ebben a térségben is úgy valósulnának meg ezután a beruházások, mint Dél-Békésben, a pályázati pénzek egy része különböző táskákba vándorol majd.

Szoros a verseny Békéscsabán a Jobbik és a Fidesz jelöltje között

Az Iránytű Intézet friss felmérése szerint Békés megye 1. számú választókerületében, Békéscsabán és környékén szinte azonos népszerűséggel bír a kormánypárti Herczeg Tamás és a jobbikos Kocziha Tünde. A 37 és 33 százalék után messze lemaradva következik az MSZP-P és DK közös jelöltje, Nagy-Husszein Tibor 20 százalékkal.

Tehát Békéscsabán az a speciális helyzet állt elő, hogy a fideszesek nem Soros György, hanem egymás ellen harcolnak?

Így van. Gyakorlatilag erről van szó. Bár a közvélemény előtt úgy tesznek, mintha a migráció ellen harcolnának, de a háttérben egymást marják a pénzért és hatalomért.

A valóságban azonban Békéscsabára, illetve a választókerületre a legnagyobb veszélyt nem a Soros-terv, hanem a Simonka-terv jelenti.

De ebből mi nem kérünk!

Pedig, gondolom, lenne mit tenni a választókörzetben. Mit kell tenni a térség fejlődése érdekében?

Nulladik lépés a korrupció megszüntetése. A korrupciós ügyekbe keveredő politikusok mentelmi jogát azonnal fel kell függeszteni, és haladéktalanul meg kell kezdeni velük szemben a büntetőeljárást. Ez azért a legfontosabb lépés, mert az így felszabadult forrásokat gazdasági, vagy népjóléti programokra fordíthatjuk, megoldást találhatunk azokra a problémákra, amivel nap mint nap megkeresnek engem az emberek.

Mondana néhány példát?

Vidéken még mindig borzasztóak az útviszonyok, rengeteg földes utca van még, sok helyen nincsenek járdák. A közúthálózat állapota is rossz, a közösségi közlekedés járművei is nehezen tudnak ezekkel az utakkal megbirkózni. Gond van a buszjáratokkal is, nehéz bejutni a városba. Az orvosi ügyelet biztosításával is sok a probléma, egyre nagyobb összeggel kell hozzájárulniuk a kistelepüléseknek a Békéscsabai Ügyeleti Kft. szolgáltatásaihoz. Aggasztó az is, hogy sok praxisban nyugdíjas orvosok látják el az ügyeletet. De nagyon sok devizahitel-károsult is megkeres engem...

Hoppá! Pedig úgy hallottam, hogy ezt a kérdést már megoldotta az Orbán-kormány.

Dehogyis! Nagyon sokan vannak még mindig csapdában. Ők éppenséggel úgy látják, hogy a kormány nem segített rajtuk. Nagyon sok családfő kényszerül külföldi munkára, és havonta csak egyszer jön haza, akkor találkozhat a családjával, mert csak így tudják fizetni a törlesztőt. De ezt az embert próbáló terhet sokáig nem lehet cipelni, szétszakadnak a családok, nagyon sokan rámennek erre, és válással végződnek ezek a történetek. Engem, mint nőt és anyát ez különösen felkavar.

Nincs elég munkahely a térségben?

A munkahelyteremtés kérdése szorosan kapcsolódik a korrupció felszámolásához. Nincs gazdasági bővülés, piaci verseny abban a környezetben, ahol a legtöbb esetben ugyanazok a cégek a kivitelezők. Ez egy bevett rendszer, egy érdekkör, amelynek a tagjai megnyerik a közbeszerzéseket, majd visszaosztják a 20 százalékot a döntéshozóknak. Kívülálló vállalkozások gyakorlatilag nem is rúghatnak labdába. Ne feledjük, Békéscsaba esetében milliárdos nagyságrendű beruházásokról van szó!

A Jobbik szerint azokat pénzeket, amelyek elfolynak korrupcióra, a hazai mikro-, kis és középvállalkozások támogatásra, valamint munkahelyteremtésre, eszközfejlesztésre kellene fordítani.

Van kiút?

Természetesen! Csak összepontosítani kellene az élelmiszer-feldolgozásra. Elmesélek egy jellemző történetet. Van Békéscsabán egy korábban bezárt hűtőház, és lett volna rá szándék, hogy helyi vállalkozók ezt újranyissák, azonban a projektet az önkormányzatban elgáncsolták, mert egy képviselőt be kellett volna venni az üzletbe, de erre nem voltak hajlandóak. Pedig ez a beruházás legalább 100-200 új munkahelyet teremtett volna, és ebbe még nem számoltam bele a beszállító gazdákat. A hűtőház pedig azóta is üresen áll.

Adódik a kérdés, hogyan mondhatunk nemet a Simonka-tervre?

Egyetlen módon akadályozható meg, ha áprilisban a szavazók az egyénire ésszel, a pártlistán pedig szívvel szavaznak. Békéscsabán egyetlen olyan esélyes ellenzéki jelölt van, aki le tudja győzni a Fideszt, az pedig én vagyok. Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, és a választókerületben nekem a kihívók közül nekem a legnagyobb a támogatottságom.

De ami ennél sokkal fontosabb, én ismerem ezt a választókerületet, itt születtem Békéscsabán, itt végeztem az iskoláimat, nem is éltem máshol, sőt még szlovák felmenőim is vannak.

Tíz éve vagyok a Jobbik tagja, nyolc éve pedig békéscsabai önkormányzati képviselő. Ennyi idő alatt bejártam a térség összes települését, tudom, hogy mi érdekli, és mi érinti az itt élőket, én ebben a különleges kultúrában éltem mindig. Ezzel szemben a DK jelöltje, Nagy-Husszein Tibor például Csongrád megyében született, és ott is él, Békéscsabához semmilyen kötődése sincs, iderakták baloldali összefogás nyakára.

Nemrég egy kommentben például arról panaszkodott, hogy neki milyen sokba kerül a békéscsabai szállás és az utazás, és legszívesebben menne is haza, mert nagyon sok dolga van otthon.

Sőt, a városi rádióban még azt is elismerte, hogy igazából kampányolni sem akar. Nincs itt az emberek között, nem is volt itt, egyszer csak a semmiből megjelent, és a választáson akarja bepótolni azt az időt, amit én az eddigi évek alatt valós munkával töltöttem el.

Sokatmondó, hogy az MSZP is kihátrált mögüle, a szocialisták nem kampányolnak, sőt, még az ajánlásgyűjtésben sem vettek részt, ugyanis megsértődtek, amiért a nyakukba ültették Nagy-Husszeint. A DK egyedül maradt a választókörzetben.

Nem fizette számláit a fideszes jelölt, egy fideszes törvénymódosítás miatt ki kell tenni az önkormányzatból

A kormánypárti politikus ugyanis nem szerepel a köztartozásmentes adózók adatbázisában, tehát tartozása van az állam felé. Ez pedig, ironikus módon, épp az önkormányzati törvény fideszes módosítása miatt nem összeegyeztethető az önkormányzati képviselői pozícióval. Mint emlékezetes: a Fidesz 2011-ben azért módosította a törvényt, hogy eltávolíthassák a polgármesteri székből Varga Györgyöt, Felcsút akkori polgármesterét, és helyette Orbán Viktor miniszterelnök főstrómanját, Mészáros Lőrincet ültethessék pozícióba.

Békéscsaba egy megyei jogú város, ennek megfelelően a Fidesz nem fogja könnyen adni.

Nagyon nehéz helyzetben van egy ellenzéki képviselő Békéscsabán, független sajtóról nem beszélhetünk a városban. Ugyan van még egy 30 éve magántulajdonban működő televízió, de ezt elnyomja az önkormányzat által alapított Médiacentrum Kft., amelynek van nyomtatott sajtója, hírportálja és tévécsatornája is. Többször felemeltem már a hangom amiért, hogy a fideszes politikusok sokkal többet szerepelhetnek ezeken a felületeken. Abból viszont országos hír lett, amikor az egyik helyi kereskedelmi rádiót meg akarta szerezni magának Andy Vajna. Ez végül nem sikerült neki, viszont a másik kereskedelmi rádiót bekebelezte, így az az extrém helyzet alakult ki, hogy nálunk két Rádió 1 is működik, így gyakorlatilag 0-24-ben szól a kormánypropaganda. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Békés megyei hírportál, valamint a hírlap a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks tulajdonába került. Így ott is a kormánypropaganda megy. Ugyan van egy televíziós vitaműsor a közgyűlések után, de az egy vicc.

Az egész műsor arról szól, hogy a baloldal és a Fidesz önkormányzati képviselői mindenben egyetértenek, és azon vannak, hogy engem támadjanak.

Ott mindenki a Fidesz zsebében van, így feleslegesnek tartom, hogy biodíszlet legyek a parttalan vitáikban.

Milyen területen dolgozna a parlamentben?

Nyolc éve vagyok a szociális bizottság tagja, közel áll hozzám ez a terület, pedagógusként pedig az oktatás is nagyon fontos számomra. De már csak azért is fontos lenne, hogy bekerüljek a parlamentbe, mert nagyon kevés a nő a törvényhozásban, pedig ránk is szükség van az országirányításában.

Szolidárisabb, együtt érzőbb lenne a magyar politika, ha több lenne a nő a parlamentben?

Pontosan. Egy nő egészen másként gondolkozik.

Címlap- és borítókép: Kocziha Tünde (b.) és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje (fotó: Béli Balázs/Alfahír)