Irán kész tárgyalni a szíriai válság rendezéséről

Irán kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és az európaiakkal egy esetleges akciótervről a szíriai válság rendezése érdekében.

Haszan Róháni az NPR amerikai állami rádióban hazája készségét hangoztatta, hogy Washingtonnal, Moszkvával és az európai államokkal közösen vitasson meg egy olyan rendezési tervet, amelyet a dzsihadisták veresége után lehetne megvalósítani.
   
Hangsúlyozta ugyanakkor: az első teendő az, hogy kialakítsanak egy közös tervet az Iszlám Állam Szíriából való kiűzésére. "Először zavarjuk el a terroristákat, utána törődjünk az átmenetet érintő akciótervvel" - mondta Róháni.
   
Szerinte Bassár el-Aszad sorsáról is korai még beszélni. Leszögezte: a szíriai elnök jövőbeni szerepéről (arról, hogy részese legyen-e majd az átmenetnek) kizárólag maguk a szíriaiak jogosultak dönteni. "Végső soron az utolsó, legfontosabb szót annak az országnak a népe hivatott kimondani" - mondta az iráni elnök. Hozzátette: Irán mindent megtesz majd a szíriai biztonság és stabilitás helyreállításáért.