Zalában is a Jobbik jelöltje a legerősebb

A nagykanizsai központú 3. számú választókerületben Zakó László a legesélyesebb kormányváltó jelölt.

Az Iránytű Intézet elemzése szerint a választókerületben az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 44%-a Cseresnyés Péterre (Fidesz-KDNP) voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, Zakó László (Jobbik) támogatottsága 28%-os. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Horváth Jácintra a pártválasztók 19%-a szavazna. Az LMP jelöltje, Dr. Károlyi Attila 4, a Momentum jelöltje, Dr. Polónyi Tamás 2%-on áll. 

Emlékeztetetnek: a 2014. évi országgyűlési választáson a Cseresnyés Péter az érvényes szavazatok csupán 39,6%-ával szerzett mandátumot. Zakó László (27,3%) és a baloldali Összefogás jelöltje, Göndör István (26%) közt ekkor még csak alig több, mint egyetlen százalékpont volt a különbség a Jobbik jelöltje javára. 

Az LMP-s Tringer Ferenc Péter akkor 3,3%-os eredményt ért el. A 3. számú zalai választókerült 2014-ben a Jobbik második legerősebb dunántúli körzete volt, a falvak jelentős részében Zakó László 30-45%-os eredményt ért el, mindezt úgy, hogy a mainál jóval egységesebb baloldal állított ki jelöltet.