Ismerkedj meg az illatos macskamenta illóolaj kiváló tulajdonságaival és felhasználásával! (x)

Ismerkedj meg az illatos macskamenta illóolaj kiváló tulajdonságaival és felhasználásával! (x)

Éjszaka forgolódsz és a bárányokat számolgatod, mert nem tudsz elaludni? Nyugtalan vagy és ideges? Stresszes a munkahelyed? A folyamatos szorongás, a feszültség nem tesznek jót az egészségednek. Egy kiegyensúlyozott és harmonikus környezetre van szükséged! Nem feltétlenül kell drága wellnesshotelbe menned, otthon is megteremtheted a kellemes légkört.

Egy relaxáló forró fürdő este nyugtató illattal már csodákat tehet. A Soapcenter számos különböző illóolajat kínál, amelyekkel elkészítheted a fürdővíz hozzávalóit, vagy párologtatóba is tehetsz belőlük. Többféle illat alkalmas a lazításra, amelyeknek egyik kitűnő képviselője a macskamenta illóolaj. Alábbi cikkünkben ennek a csodás szernek a tulajdonságaira és felhasználására fogunk kitérni.

Mi az a macskamenta?

A természet szépségét és frissességét tükrözi az illatos macskamenta illóolaj, amely az azonos nevű növény leveleiből és virágaiból készül vízgőz desztillációval. Jótékony hatásai miatt nagyon kedvelt, ám kevésbé közismert ez az illóolaj, ezért most szeretnénk bemutatni.

A macskamenta nemcsak stressz, idegesség és depressziós tünetek ellen hatásos, hanem például rovarriasztóként is remekül működik. A legyek, a szúnyogok, a kullancsok, a méhek és a bolhák is menekülnek előle.

Izomgörcsökre szánt krémekbe is keverheted, de köhögés, megfázás és mellkasi fájdalom ellen is hatékony. A bőrben csökkenti a szabadgyökök okozta károsodásokat, napégés esetén hűsítő hatása miatt alkalmazható olajjal keverve.

A macskamenta illóolaj aromatikus felhasználása

A nyugalom érzését kelti a macskamenta olaj, ha diffúzorba teszel belőle. Az érzéki fűillatok otthonos, nyugodt, kellemes légkört teremtenek a lakásban. Finom aromája segíti a pihentető alvást, a relaxálást, és oldja a stresszt.

Sokat javíthat a hangulatodon, a közérzeteden ez a gyengéd illat, aromalámpába, párologtatóba is tehetsz egy keveset belőle. Aki nem tud jól aludni, annak különösen hasznos lehet, mert kiválóan nyugtatja az idegeket.

Mire jó a macskamenta a bőrön használva?

A bakteriális, a vírusos és a gombás aktivitást is csökkenti ez az illóolaj, ezért bőrbetegségek kezelésére és a bőr ápolására is alkalmas. Természetesen nem töményen, hanem hordozóolajban történő megfelelő hígítás után.

A macskamenta illóolaj enyhítheti a reumatikus fájdalmakat, az izomgörcsöket, ha egy kicsi hordozóolajjal hígítva készítesz belőle krémet. Napégés ellen a testápolódba teheted, nyugtató hatását pedig a masszázsolajban is kifejti.

Kiválóan kombinálható más illóolajokkal is, mint a citronella, az édes narancs, a bergamott, a zsálya, a grapefruit, a citrom, a menta vagy a rozmaring. Mindenképpen hígítsd fel használat előtt, különösen, ha érzékeny a bőröd! Nem árt egy bőrtesztet is végezni egy kisebb felületen, hátha irritációt okoz.

Ez a szer megbabonázza még a cicákat is. Ha macskád nem akarja birtokba venni új fekhelyét, helyezz el benne egy macskamentás textildarabot. Meglátod, többé ki se akar majd jönni!