Keresztények után a zsidókat veszi célkeresztbe az Iszlám Állam

Keresztények után a zsidókat veszi célkeresztbe az Iszlám Állam

Zsidók megölésére és a zsidó telepek elleni támadásokra buzdított az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Hamza al-Kurajsi hétfőn a Telegram üzenetküldő felületen nyilvánosságra hozott hangfelvételében.

A mintegy félórás hangfelvételen Kurajsi bejelentette azt is, hogy dzsihádot ("szent háborút") indítanak Izrael ellen, a gyilkosságokkal és támadásokkal pedig az a céljuk, hogy aláássák a Washingtonban kidolgozott palesztin-izraeli béketervet.

"Az elkövetkezendő napokban olyasmit láttok majd (...), amely után elfelejtitek a múlt összes borzalmát"

- fenyegetőzött Kurejsi, egy esetleges támadásra utalva.

A Donald Trump amerikai elnök veje, egyben közel-keleti tanácsadója, Jared Kushner által kidolgozott tervet a hétfői nap folyamán hozzák nyilvánosságra Washingtonban. Ennek alkalmából Washingtonba utazott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, valamint a márciusban tartandó izraeli választások másik indulója, Beni Ganz is.  

Az Iszlám Államnak Afrika és Ázsia több pontján vannak csoportjai, amelyek korábban már több terrorcselekményt hajtottak végre civilek ellen. Terroristái jelen vannak az Izraellel szomszédos, egyiptomi Sínai-félszigeten is: az itt működő Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevű szervezet 2014-ben fogadott hűséget a szervezetnek.