Ellenzék: Orbán bosszút állna Iványin, de ők ezt nem fogják engedni

Ellenzék: Orbán bosszút állna Iványin, de ők ezt nem fogják engedni

Bűncselekmény gyanúja miatt folyik nyomozás, nagyjából ennyit lehet tudni arról, miért szállta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozati osztálya az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai épületét.

Az épületbe bejutó ellenzéki országgyűlési képviselők közül Szabó Tímea párbeszédes politikus élő bejelentkezésében arról beszélt, Iványi Gábor lelkész ellen szállt ki a NAV több mint ötven emberrel, miközben fideszes köztörvényes bűnözők vannak szabadlábon, Mészáros Lőrinc pedig percenként 11 millió forinttal gazdagodik.

Nem Mészáros Lőrinc, Völner Pál, Mengyi Roland vagy Farkas Flórián van célpontban, hanem az az Iványi Gábor, aki egész életét az elesettek megsegítésének szánta – érzékeltette a helyzetet Szabó.

Arra érte követőit, 18 órakor minél többen jelenjenek meg a szolidaritási megmozduláson.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő azt mondta, teljes bizonytalanság állt elő, a hatóságokat meglepte, hogy Iványiék védelmére keltek az Országgyűlés tagjai, a Dankó utca 9-ben és 11-ben egyszerre jelent meg a „NAV-os kommandó”, reggel óta túszul ejtve Iványi Gábor öccsét.

Potocskáné Kőrösi Anita szerint az Orbán-rendszer művét láthatjuk, a rendőrséget és az adóhatóságot gyakorlatilag erődemonstrációra használja fel a mélypontján álló kormányzat. A Jobbik parlamenti képviselője szintén arra buzdított mindenkit, hogy menjen az épület elé, ahol egyébként Karácsony Gergely főpolgármester is meg fog jelenni.

Schuck Erzsébet LMP-s képviselő szerint nem csak Iványi Gábornak szóló üzenetről van szó, hanem minden civil szervezetnek azt üzeni Orbán Viktor, hogy lojálisnak kell lenni és kritikának nincs helye. Az ellenzéki politikus szerint komoly szükség van az ilyen karitatív szervezetekre, mert egyre több a szegény ember az országban.

A szocialista Gurmai Zita azt mondta, a kormány egy keresztény egyházat próbál ellehetetleníteni, melynek fő feladata az elesettek megsegítése. Úgy vélte, példátlan, hogy még az is csak később derült ki, valójában két, egymástól független ügy miatt szálltak ki a nyomozók.

A képviselők szolidárisak Iványi Gáborral - szögezte le.

Dudás Róbert jobbikos képviselő szerint ez az ügy bárkiről szólhat Iványi Gáboron túl, hiszen egy évtizedek óta az elesetteken segítő szervezetet támadtak meg több tucat fegyveressel úgy, hogy közben tájékoztatást sem adnak semmiről.

A Rákosi-korszakot idéző cselekményeknek vagyunk tanúi, ha Rákosi élne, sírva könyörögne a receptért – fogalmazott a képviselő. Meg kell mutatnunk, hogy eddig és ne tovább, ártatlanokat nem lehet demokráciában vegzálni – tette hozzá.

A DK-s Oláh Lajos szerint a NAV egységei úgy foglalták el az épületet, hogy az érintetteket nem tájékoztatják megfelelően arról, pontosan mit csinálnak, még a házkutatással kapcsolatos papírt sem mutatták be Iványiéknak.