Izrael beintett az ENSZ kulturális szervezetének

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsa programbizottságának határozattervezetében, amelyet arab államok terjesztettek elő, az áll, hogy Izrael akadályozza a muzulmánok hozzáférését a Kelet-Jeruzsálemben található szent helyekhez; a javaslat emiatt, valamint kelet-jeruzsálemi régészeti feltárások miatt elmarasztalná Izraelt.

Az indítvány elsősorban azzal vívta ki az izraeli kormány haragját, hogy ismételten kizárólag arab nevükön nevezte meg az óváros szent helyeit, Izrael szerint ezzel tagadva azok zsidó történelmi hagyományait, a zsidóságnak a Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő mély történelmi kapcsolatát.

Történelemtagadás, terror

Naftali Bennet oktatási miniszter, az UNESCO izraeli nemzeti bizottságának elnöke kijelentette, hogy a nemzetközi szervezet csütörtöki indítványa történelemtagadó és "bátorítja a terrort". "Őszintén remélem, hogy az UNESCO leállítja ezt a fiaskót, és felhagy a történelemtagadással" - tette hozzá Bennett.

Az izraeli vezetők már csütörtökön elítélték a határozati javaslatot: Benjámin Netanjahu miniszterelnök abszurdnak, Reuven Rivlin államelnök szégyenletesnek, Miri Regev kulturális miniszter pedig antiszemitának nevezte azt.