Izraeli-palesztin konfliktus: lemondott a palesztin kormány

Izraeli-palesztin konfliktus: lemondott a palesztin kormány

A friss döntést azzal indokolták, hogy "szélesebb körű politikai konszenzust" kívánnak kialakítani a palesztinok között, létrehozandó a Palesztin Államot.

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány - jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint a kormányfő elmondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy "szélesebb körű politikai konszenzust" tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász iszlamista terrorszervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult "új realitások" nyomán - fogalmazott Stajje az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatban.

"A következő szakasz számos kihívással jár, és olyan politikai és kormányzati változtatásokat igényel, amelyek figyelembe veszik a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben zajló történéseket, és a palesztin nemzeti konszenzus elérésének szükségességét"

- fejtette ki Stajje az MTI beszámolója nyomán.

A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról. Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

Rámalláhi források szerint a lemondólevél segítségével Abbász a PH-n belül a "háború utáni" reformokat próbálja majd elősegíteni. Stajje a kormányzó Fatah párt Központi Bizottságának tagja, 2019 óta látta el a miniszterelnöki feladatokat.

"A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a (palesztin) egységet. A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel"

- idézte az izraeli média Stajje szavait lemondása után.

A lépés az Abbászra nehezedő növekvő amerikai nyomás közepette történt. Washington célja, hogy felrázza a PH-t, ugyanis felerősödtek a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések a gázai harcok leállítására, és az övezet háború utáni kormányzása politikai alapjainak megteremtésére.

Ahogyan arról hírt adtunk, az izraeli hadsereg két, egy 20 éves és egy 21 éves, szombaton elesett katona halálát jelentette be vasárnap. A Hamász fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium összesítése szerint október 7-e óta közel 30 ezren vesztették életüket Gázában.

Ismeretes, a szélsőséges Hamász fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben azóta is.

(Címlapkép: Civil szervezetek aktivistái a palesztinok mellett tüntetnek Iszlámábádban 2024. február 24-én. MTI/EPA/SOHAIL SHAHZAD)