Závecz-IDEA: Jakab-Dobrev verseny, hajszállal vezet a Jobbik miniszterelnök-jelöltje

Závecz-IDEA: Jakab-Dobrev verseny, hajszállal vezet a Jobbik miniszterelnök-jelöltje

Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna?

- hangzott el a kérdés a Závecz Research június 21-e és június 30-a között folytatott 1200 fős, reprezentatív közvélemény-kutatása során, melyet az IDEA Intézet elemzett az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek pillanatnyi támogatottsága, ismertsége és imázsképe szempontjából.

Mint írják, eredményeik alapján a vizsgált megkérdezetti körben a hat miniszterelnök-jelölt három jól elkülönülő ismertségi zónába tartozik:

  • Karácsony Gergely (ismertsége 96% az ellenzékiek és az aktív bizonytalanok körében), 
  • Dobrev Klára (92%) és
  • Jakab Péter (90%).

A második csoportba Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter tartozik, akik hozzávetőleg kétharmados ismertséggel rendelkeznek, míg Pálinkás József esetében ez 45 százalékos.

Esélyek

Az ellenzéki szavazók, valamint az aktív bizonytalanok (egy országgyűlési választáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó) körében három politikusnak van komoly esélye az előválasztás megnyerésére:

a támogatottságok alapján Jakab Péter 28%-kal vezet, mögötte szorosan Dobrev Klára 27%-kal, tőlük kissé lemaradva pedig Karácsony Gergely 24%-kal.

12 százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, míg a további két jelölt választottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti - derül ki az idézett felmérés elemzéséből.

Politikusi imázsok

Mindemellett az egyes politikusok tulajdonságait is vizsgálták, mely alapján egy összesített imázsmutatót is készítettek: a miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános véleménystruktúrát tekintve az adott értékelések pontszámaiból megállapították, hogy Jakab Péter kapta a legtöbb ilyen pontszámot, ezzel az ő pozíciója a legstabilabb. A lista második helyét Jakabtól 2 indexpontra lemaradva Dobrev Klára foglalta el, akit Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követ.

Mint az kifejtik, Jakab Péter a három erős jelölt versenyében a legjobb mutatóval bír a küzdeni tudó politikusképet illetően, illetve őt tartják a leginkább emberközelinek. 

Az egyik legalacsonyabb értéket viszont megfontoltsága, kiszámíthatósága kapta. Dobrev esetében tájékozottsága, felkészültsége, illetve erős egyénisége a vezető tulajdonságai. Karácsony Gergelyhez képest jobb átlaggal bír abban a tekintetben, hogy le tudja győzni Orbán Viktort, viszont elszántságban Jakab jobban szerepel nála. Karácsony értékei ez utóbbi kategóriában a legjobbak, ezt követi emberközelisége és tájékozottsága. Fekete-Győr és Pálinkás esélyei meglehetősen mérsékeltek arra, hogy a második fordulóba jussanak - áll az elemzésben.