Jakab: "Senkinek ne legyenek illúziói, hogy a Fideszt nagyon megrengetné az ellenzék nélküli Parlament"

Jakab: "Senkinek ne legyenek illúziói, hogy a Fideszt nagyon megrengetné az ellenzék nélküli Parlament"

Jakab Péter kedden az RTL Klub vendégeként beszélt a választási eredményről, az ellenzék hibáiról, jövőjéről és a parlamenti mandátumok felvételéről.

Az összefogás érdekében nagyon sok véráldozatot hozott a Jobbik, nagyon sok képviselőjelöltünk el se indult ezen a választáson, mások pedig elindultak nagyon nehéz, fideszes környezetben, és felvették a küzdelmet az állampárttal

- idézte fel a Jobbik elnöke, hozzátéve, az előválasztás idején még megvolt az ellenzék többsége, ezután kezdett erodálódni az ellenzéki tábor, nem kizárólag a jobbikosok. Ezt Jakab azzal magyarázta, hogy sok "budapesti fellegvárban" is komoly veszteségeket szenvedett el az ellenzék. Hangsúlyozta, az önkormányzati választások óta nem Budapesten, hanem vidéken volt sokkal nehezebb dolguk választókerületeket nyerni.

Nem rajtunk múlott, profi kampányt végeztek a jobbikosok. Rendkívül pontos adatbázis alapján kopogtattak a választókhoz, felkeresték őket. Viszont azok a megnyilvánulások, amelyek a közös miniszterelnök-jelölt részéről sajnos elhangoztak vagy kitekerték az ő szavait, azok százalékokban mérhető veszteséget okoztak számunkra is, napról napra. 

- fejtette ki Jakab, ám meglátása szerint ennek ellenére fel kell állni, "nem szabad sokáig nyalogatni a sebeinket", mivel rövidesen kezdődik a parlamenti szezon.

"Nagyon sok terepmunkát kell végeznünk annak érdekében, hogy ha a történelmi helyzet úgy hozza, hogy az a gazdasági válság, amelyet Orbán Viktor előidézett, ráomlik az országra, akkor mi ott legyünk, és elkezdjük a válságkezelést"

- húzta alá Jakab Péter, aki úgy látja, a többi pártelnökkel együtt ő is hibázott, amikor hagyták, hogy "miniszterelnök-jelölti szinten civil is megmérkőzhessen az előválasztáson", mivel rendkívül eltérő a civil és a politikai világ.

A civil világban lehet szabadon beszélni, a politikában viszont minden kimondott szónak rendkívül nagy súlya van

- érvelt a Jobbik vezetője, hozzátéve, hogy a mostani kampányban Márki-Zay Pétertől "sok rosszul kimondott szót" tudtak idézni. Ezért véli úgy, hogy le kellett volna az elején szögezniük, hogy kormányfőjelölt csak pártpolitikus lehessen, aki ismeri ennek a világnak a szabályrendszerét.

Márki-Zay Péternek volt egy momentuma, azt látom, hogy az ő rendszerkritikussága, hogy kívülről, úgymond outsiderként érkezett ebbe a világba, ez egyfajta vonzó jelenség volt mögötte. Ez a momentum viszont elszállt, a Fidesz-kétharmad pedig maradt

- fogalmazott Jakab.

Az ellenzéki pártelnök szerint azon régi jobbikos szavazók, akik nem fogadták el a Jobbik és a DK együttműködését, már 2018-2019 körül elhagyták a pártot. Emlékeztetett, 2019-es frakcióvezetővé válásakor már nem egy húsz-, hanem egy hatszázalékos pártot vett át. Jakab azonban

nem a "szélsőségeket is megtűrő" régi Jobbik hangján szólna, hanem egy néppárti, keresztény-szociális utat folytatna.

Azt láttuk, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk között van egy nagyon szoros együttműködés, nagyon gyakran együtt szavaznak, és azt is érzékeltem, hogy a Covid-téma kapcsán a Fidesz hagyta a Mi Hazánkat erősödni

- vélekedett a Jobbik elnöke, aki szerint a pártja velük nem, csupán az egységes ellenzékkel tud együttműködni. Jakab úgy véli, a választások előtt az egységre kellett helyezni a hangsúlyt, most meg kell mutatniuk a sokszínűségüket is: szociáldemokraták, liberálisok, zöldek és jobboldaliak is vannak ebben a közösségben - tette hozzá.

Jakab felidézte, tiszteletben tartva az előválasztás eredményét, fél évig kiálltak Márki-Zay Péter mellett akkor is, amikor a miniszterelnök-jelölt jobbikosokat kezdett el "árulózni". Annak kapcsán, hogy több pártelnök mellett miért nem jelent meg ő sem a kormányfőjelölttel az ellenzéki eredményvárón, azt mondta:

Az elmúlt fél évben pontosan elégszer tartottuk már a hátunkat Márki-Zay Péter elhibázott kijelentései miatt.

A Jobbik-elnök úgy látja, az ő mandátuma ott véget ért. Azt ugyanis arra kapta, hogy megnyerje a választást, de ez nem sikerült - fűzte hozzá.

Jakab szerint a hat ellenzéki pártnak tiszta lapot kell nyitnia, az egységet fenntartva, de az önálló politikai arcélt is megmutatva. Az ellenzék újabb kétharmad melletti jövőjét úgy látja,

tartaniuk kell a "hídfőállásokat" mind a Parlamentben, mind a terepen.

Leszögezte, a terepmunkát hatványozottabban meg kell erősíteni, és hálózatépítésbe kell kezdeni azon pártoknak, amelyek ezt még nem tették meg.

Arra a felvetésre, hogy érdemes-e most beülniük a Parlamentbe, Jakab Péter Szerbia példáját említette, amikor négy éve a szerb ellenzék úgy döntött, hogy nem veszi fel a mandátumát, és nem ül be a törvényhozásba.

Ettől még a szerb parlament meg a szerb kormányoldal vígan elvolt, és most is megnyerték a választást

- indokolta meg álláspontját a pártvezető, aki szerint nem az a feladatuk, hogy szembemenjenek 1,8 millió ellenzéki választó akaratával, bojkottálva a Parlamentet, hanem hogy minden hídfőállást megtartva és megerősítve a parlamenti és a terepmunkát is elvégezzék. Ezenfelül elmondta, egymillió embert tudtak elérni sok parlamenti felszólalásukkal, erről a kommunikációs eszközről pedig nem kívánnak lemondani. Végül azt a szempontot is kiemelte:

Senkinek ne legyenek illúziói, hogy a Fideszt nagyon megrengetné az ellenzék nélküli Parlament.