Rabszolgatörvény Miskolcon: a polgármester el sem ment a vitára, az ellenzéki képviselők pedig nem kaptak szót

Demokrácia-ünnep.

Keddre rendkívüli közgyűlést hívtak össze Miskolcon, amelynek célja az volt, utasítani a városi közintézményeket, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt. Azonban a kormánypárti képviselők némi közjáték után egyszerűen leszavazták a napirendet.

Már hétfőn számítani lehetett arra, hogy a mai nap nem lesz a demokrácia ünnepe a borsodi megyeszékhelyen: Kriza Ákos polgármester közleményben jelezte, hogy a "túlórabalhé" egy lufi. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok munkavállalói eddig is mindössze évente átlagosan 105 órát túlóráztak...

Mindenesetre, keddre a településvezető egyszerűen beteget jelentett, ahogy Jakab Péter a lapunknak fogalmazott: "Kriza Ákos közleménybe menekült". A miskolci jobbikos országgyűlési képviselő egyébként szeretett volna felszólalni a vitában - amire a szabályzat lehetőséget is ad -, azonban a kormánypárti többség megakadályozta őt abban, hogy élhessen a jogával. Aztán Badány Lajos, a párt önkormányzati képviselője próbálkozott ügyrendi javaslattal élni, hogy ennek keretében beszélhessen Jakab Péter, de ez a kísérlet is kudarcba fulladt.

Úgy tűnik, a miskolci gyakorlatba nem sikerült átültetni Orbán Viktor kijelentését, miszerint a Fidesz nem vetemedne arra, hogy elhallgattassák azokat, akikkel nem értenek egyet - magyarázta az Alfahír érdeklődésére Jakab Péter.

Ezután már csak annyi történt, hogy az ülésen megjelent fideszesek gyorsan, mindenféle vita nélkül leszavazták a napirendet és hazamentek. Amit a parlament megszavazott, azt magukra is kötelezőnek vették,

nem voltak még csak arra sem hajlandóak, hogy módosító javaslatokkal éljenek

- mesélte a jobbikos politikus.

A sietségnek egyébként praktikus okai is voltak, ugyanis az ülésen miskolci polgárok is megjelentek, Jakab szerint "jó, hogy ott volt a nép", mert a látszott, a fideszesek elszégyellték magukat. Viszont sajnálatát fejezte ki, hogy a két fideszes országgyűlési képviselő, Csöbör Katalin és Hubay György nem voltak jelen, így nem mondhatták el személyesen a miskolci melósoknak, hogy miért is jó ez a rabszolgatörvény.

"Marad az éhbér, és akinek ez nem elég, az dolgozzon még többet, vagy menjen el, majd jönnek helyette ukránok, ez a fideszes jövőkép"

- sóhajtott fel Jakab Péter, emlékeztetve: 2010 óta 13 ezer miskolci hagyta el a várost, a kivándorlás a törvény hatására tovább fog gyorsulni.