Jelentős veszteséggel zárt Orbán Viktor kedvenc focicsapata

Jelentős veszteséggel zárt Orbán Viktor kedvenc focicsapata

Indulása első éveiben működött utoljára veszteségesen a Felcsút, de ekkora visszaesést akkor sem produkált a Puskás Akadémia FC.

Hiába a tao-pénzek és más kormányzati milliárdok, a felcsúti falusi focicsapatból NB1-es klub Puskás Akadémia FC (PAFC), több mint 1,5 milliárdos veszteséggel zárta a tavalyi 2022-es évet az előző évi 536 millió forintos nyereséget követően. Az Mfor.hu összegzése alapján az értékesítésből származó bevételek a 2021-es 4,8 milliárdról 2,89 milliárdra csökkentek, az egyéb bevételek ugyanakkor a többszörösére emelkedtek: 199,5 millió után tavaly 784 millió folyt be a kasszába. Ezzel párhuzamosan a költségek viszont nem csökkentek.

Az anyag kiadások 44 százalékkal ugrottak meg, 1,3 milliárdra, míg a személyi kiadások 13 százalékkal nőttek, 3,06 milliárd forintra. A PAFC átlagos létszáma tavaly 96 fő volt, akik után 2,8 milliárdnyi bérköltséget számoltak el. Az átlagbér így bruttó 2,4 millió forint volt tavaly minden munkavállalót figyelembe véve.

Az Mfor.hu szerint a visszaesés miértjére nem ad választ a lapnak küldött tájékoztató, mert kihagyták belőle a bevételek részletezését. Hagyományosan ide könyvelik a szponzori, reklámbevételeket, a jegyek és bérletek eladásából befolyó pénzeket, a kereskedelmi bevételeket is. A bevételekkel kapcsolatban annyit még lehet tudni, hogy tavaly azok után, hogy rögtön kiestek az első meccsen a Konferencia Ligában, összesen 450 ezer eurót kaptak az UEFÁ-tól, ami jelenlegi árfolyamon több mint 170 millió forintot jelent - a Puskás költségvetéséhez képest elenyészőt. Igaz, egy évvel korábban két kört tudott menni a csapat nemzetközi porondon, viszont a tavalyi gyenge teljesítmény biztosan nem magyarázza a bevételek ilyen mértékű csökkenését.

Az Mfor úgy tudja, még ez sem tudja megrengetni a cég gazdálkodását és stabilitását, ugyanis az elmúlt évek eredményeit felhalmozó eredménytartalék soron több mint 2 milliárd forint áll rendelkezésre, így fedezni tudják a veszteséget.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán