Jelöltállítás: több francia ment el szavazni ma, mint az első fordulóban

A több mint 10 ezer választási körzet 64 százalékában 1 millió 270 ezren voksoltak a délelőtti órákban, ami 13 százalékkal jelentősebb, mint az első fordulóban.

Este 7 óráig lehet szavazni, az első eredmények fél kilenc óra körül várhatók.

Az előrejelzések szerint estig 4,5-5 millió választásra jogosult francia, azaz a választók mintegy 10 százaléka fog az urnákhoz járulni. A múlt heti első fordulóban 4,3 millióan szavaztak.

A francia jobboldal először rendez minden választópolgár számára nyitott előválasztást, amelyen magasabb a részvétel, mint 2011-ben a baloldali előválasztáson. Akkor az első fordulóban 2,6, másodikban pedig 2,8 millióan járultak az urnákhoz.

Az érdeklődés jól mutatja a francia jobboldali elnökjelölt-állító választás tétjét. A kormányzásban meggyengült és népszerűtlenné vált baloldal széttagozódása miatt jó eséllyel a jobboldali jelölt mérkőzhet meg az elnöki címért jövő májusban, mégpedig minden bizonnyal a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel, s jelenleg valamennyi felmérés konzervatív győzelmet jelez előre.

Az első fordulóból az előválasztás második fordulójába Alain Juppé és Francois Fillon korábbi miniszterelnökök jutottak be, s valamennyi felmérés szerint utóbbinak van esélye arra, hogy radikális gazdasági programjával a jövő májusi elnökválasztáson győzelemre vigye a konzervatív tábort.