Jeszenszky Géza: Orbán Viktor letért az Antall József által kijelölt útról, és kelet felé fordult

Jeszenszky Géza: Orbán Viktor letért az Antall József által kijelölt útról, és kelet felé fordult

Jeszenszky Géza az Alfahírnek elmondta, hogy üdvözli az Antalli gondolat újbóli megjelenését a magyar politikában. Szerinte nemzeti tragédia lenne, ha ki akarnánk lépni a nyugati blokkból.

Az Antalli útra való visszatérés igénye hangzott el a Jobbik-Konzervatívok szombati évadnyitó rendezvényén, amikor is Gyöngyösi Márton új irányvonalat jelölt ki politikai közösségük számára. A pártelnök beszédében a nemzeti konzervativizmus, a modern jobboldaliság, a hagyományos polgári értékvilág és a normalitás mellett érvelt. Felvázolta a Jobbik jövőbeli politikáját, újrapozicionálva helyüket a pártpalettán. Ennek fényében példaként került előtérbe a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, Antall József mérsékelt jobboldali politikája és a keleti blokktól való függetlenedés vágya. Gyöngyösi úgy fogalmazott: „jobboldalinak lenni ne oroszimádat legyen, hanem európapártiság; Antall József legyen a példa, aki nem Orbán Viktornak ajánlotta fel az országot”.

Jeszenszky Géza az Alfahírnek nyilatkozva elmondta, hogy üdvözli az Antalli gondolat megjelenését, azt, hogy egyáltalán ez az irány újra hangsúlyt kap a magyar politikában. Az Antall-kormány (1990–1994) korábbi külügyminisztere érdeklődésünkre kifejtette, hogy ez a felfogás a Nyugathoz való visszatérést jelenti, nemcsak gazdasági, hanem társadalmi és politikai szempontból egyaránt.

Jeszenszky rámutatott, hogy Antall József elutasította a szovjet típusú, keleti modellt, de nem is akart vadkapitalizmust, hanem egyfajta szociális piacgazdaságot támogatott. Felidézte, hogy a két legfontosabb célként azt tűzték ki, hogy Magyarország minél hamarabb az EU és a NATO tagjává váljon. 

„Ha valaki hitelesen képviseli ezt a politikai szövetséget, annak a megvalósulását szeretném, az ellenkezőjét bírálom”

– fogalmazta meg Jeszenszky Géza, egyben figyelmeztetve, hogy amennyiben letérünk erről az útról, az veszélyezteti hazánkat. 

Azzal kapcsolatosan, hogy – a már megkopott külpolitikai presztízsű – Magyarország letért-e már erről, a történész aláhúzta:

Egyértelműen letértünk, ez a keleti orientáció, kínai- és oroszbarátság, ami túlmegy egy racionális kapcsolaton, főleg azután a „szörnyű bűntény” után, amit az oroszok műveltek Ukrajnában.

Az pedig Jeszenszky Géza meglátása szerint érthetetlen, amikor Orbán Viktor azt mondja, hogy nem akarunk blokkhoz tartozni. 

„Mi jelenleg a nyugati blokkban vagyunk, ha ebből ki akarunk lépni, az egy nemzeti tragédia lenne.”

Emlékezetes, egy évvel ezelőtt – az orosz-ukrán háború kitörésekor – Jeszenszky Géza az N1TV-nek úgy fogalmazott, nagyon szégyellte volna magát magyarként, ha Orbán Viktor utolsóként vagy egyáltalán nem ítélte volna el a támadást, de nem siette el ezt a kijelentést; a magyar kormányfő volt ugyanis a NATO-n belül az utolsó, aki kimondta, hogy elítéli az orosz agressziót. Korábban pedig a volt nagykövet azt is világossá tette, hogy nem igaz, hogy Antall József utódjává, politikai örökösévé tette volna Orbán Viktort.