Jó üzlet a dolgozói szegénység: a multi családi ebéd helyett vasárnapi munkára buzdít

Egyeseknek a vasárnap jó üzlet, másoknak meg az a nap, amikor a rabszolga meghatja a fejét a rabszolgatartó előtt.

A cég merészen ráharapott a vasárnapi nyilvántartásban rejlő marketingértékre:

„ha kell egy jó indok, hogy miért nem vagy otthon a vasárnapi ebedénél, akkor jelentkezz nálunk! BOLTI ELADÓ MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK!”

– áll az ingyenes napilapban megjelent apróhirdetésben. A feladatlistát a következőkben határozta meg a cég: tudj bánni a pénzzel, töltsd fel a polcokat termékekkel, segíts az árazásban és az áruátvételben, varázsold élvezhetővé a vasárlást a szakmai tudásoddal. Nagyszerűen hangzik, nem tagadom; Magyarország ezek szerint a lehetőségek hazája.

Dilemma 1: vasárnapi szabadság vagy szabad vasárnap?

Éppen a napokban beszéltem egy kereskedelmi dolgozókat tömörítő szakszervezet vezetőjével, aki elmondta, hogy felméréseik szerint a bolti alkalmazottaknak sokkal fontosabb a családi ebéd. Főleg azóta, hogy a kormány eltörölte a százalékos bérpótlékot. Nem mindig egyetemistákat kell elképzelni, akiknek a hétvégi beosztás alkalmasabb diákmelózni, hanem olyan embereket, akik főállásban szolgálják ki az ágazatot. A szabad vasárnap az elfáradt fizikai munkások számára, napi nyolc, tíz vagy akár tizenkét órányi kemény, fizikai igénybevétel után biztos pihenőnapot jelentetett. A kormány intézkedése után újra megjelentek a tíznapos „munkahetek”, ami különösen megviseli azokat a párkapcsolatokat, házasságokat ahol mindkét fél a szakmában helyezkedett el. Ezen emberek számára a vasárnap jelentette azt a napot, amikor biztosan együtt lehettek. Felkelni és lefeküdni úgy, hogy napokig nem látjuk potenciális CSOK-társunkat, nem egyszerű. Az ágazatot sokszor a munkaerőhiány jellemzi, a beosztásokat emiatt a főnökség folyamatosan úgy módosítja, hogy ne legyen fennakadás, a dolgozó egyéni szociális problémáira magasról tesznek ezekben az esetekben is.

DILEMMA 2: a családdal együtt vagy a család érdekében?

A többségi társadalom akarata azonban legutóbb több százezer ember személyes komfortérzete felett aratott diadalt, ez van, ezt kell szeretni, ez a demokratikus intézményrendszer következménye. Ezt le kell nyelni. Többen is arra hivatkoztak azonban, hogy vasárnap azért legyenek nyitva a boltok, mert sokak számára a bevásárlás a legfontosabb családi program. Hogy, ez egy helyes út vagy sem, azt most hagyjuk. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy Magyarországon százezreknél vagy ennél is szélesebb körben reális dilemma az, hogy a családdal töltsük az időt vagy a család érdekében a pénztárkasszákban, a raktárakban, a polcok között termeljünk minél több hasznot a multiknak.

Nagyot kaszálnak a kasszásokon

A dübörgő dolgozói szegénység miatt a vasárnap egyeseknek jó üzlet, másoknak meg az a nap, amikor a rabszolga meghatja a fejét a rabszolgatartó korbácsa alatt. A lényeg az, hogy az ominózus apróhirdetéssel ellentétben a vasárnapi ebédről a keményen dolgozó kisemberek nem ellógni akarnak, hanem egész egyszerűen azért nem mondanak nemet a beosztásra, mert a mindennapi ennivalóra is alig marad tartalék.