Jobbik: Kik a felelősek a Ferihegyen kialakult káoszért?

Jobbik: Kik a felelősek a Ferihegyen kialakult káoszért?

Az utóbbi időszakban egyre nagyobb zűrzavar tapasztalható a Liszt Ferenc Repülőtéren. A késések miatt sokszor állapotos nők, idősek, gyerekek, babák, cukorbetegek várakoznak több órán keresztül, rosszabb esetben ott is kell éjszakázniuk. Az ellenzéki párt Nagy Márton István, nemzetgazdasági miniszterhez fordult.

Sajtóinformációk szerint nem egy esetben maradt el az utasok részére a megfelelő tájékoztatás és az étellel/itallal való ellátás, nem beszélve arról, hogy egy életre szóló élményről maradt le, illetve jelentős anyagi kár is ért számos szurkolót, akik lekésték az Európa-bajnoki mérkőzést. Az ilyen jellegű problémák nem csak Budapestre korlátozódnak; Európa-szerte hasonló helyzet alakult ki a légi közlekedésben.

A Fidesz-kormányhoz fordul a Jobbik a reptéri késések ügyében.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a napokban azonnali intézkedések meghozatalát sürgette, illetve a HungaroControl vezetőjét arra kérte, hogy sürgősen készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelése érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a légi közlekedés jelenlegi állapota elfogadhatatlan.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a légi forgalmi piacot és a Magyarországon működő légitársaságok tevékenységét, és támogatják a fogyasztóvédelmi hatósági eljárásokat.

A Jobbik mégsem elégedett az intézkedésekkel, ezért az alábbi kérdésekkel fordultak a felelős miniszterhez:

1. Kik a felelősek a reptereken kialakult káoszért?

2. Milyen konkrét intézkedések történtek a helyzet javítása érdekében?

3. Tett-e vagy tervez-e tenni a kormány lépéseket annak érdében, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló mértékű járatkésések és fennakadások?

4. Milyen támogatást nyújt a kormány a légitársaságoknak és az utasoknak a jelenlegi helyzet kezelésére?

5. Miképpen kívánják fokozni az együttműködést az érintett szervezetekkel (beleértve a külföldieket is) a légi közlekedés zavartalan működése érdekében?

6. Kiemelt figyelmet fordítanak-e a fogyasztóvédelemre? Megtesznek-e mindent annak érdekében, hogy az utasok megismerjék és érvényesíthessék a jogaikat?

A helyzet különösen azután érdekes, hogy az Orbán-kormány 1200 milliárd forintunkért megvásárolta a Budapest Airportot.

Ehhez 800 millió euró hitelt vettek fel, amit a magyar embereknek kell majd visszafizetni.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér jövőbeli célkitűzéseiről és üzleti terveiről tartott sajtótájékoztatón a repülőtér 2A terminálján 2024. július 9-én. MTI/Kovács Tamás)