Jobbik: Nem szeretnénk, hogy Magyarországot elárasszák a kormány gazdasági bevándorlói

Jobbik: Nem szeretnénk, hogy Magyarországot elárasszák a kormány gazdasági bevándorlói

Orbánék hiába vonták vissza a migránsmunkástörvényt, az ellenzéki párt arra számít, hogy ez csak egy sunyi húzás a kormány részéről, és egy átláthatatlan jogszabály-módosítással fogják megoldani az idegenek betelepítését.

Múlt héten derült ki, hogy a Fidesz-kormány visszavonta a "migránsmunkástörvényt". Ezt a Jobbik-Konzervatívok annak tudja be, hogy országos aláírásgyűjtési kampányt indítottak. Az ellenzéki párt nem szeretné, hogy Magyarországot elárasszák a kormány gazdasági bevándorlói. Ezzel kapcsolatban Bencze János jobbikos országgyűlési képviselő csütörtökön, a Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

Nem bízunk a kormány jószándékában, hiszen amikor a Fidesz eddig bármikor módosított egy törvényt, amögött sunyiság, titkolózás volt. Itt is az a sejtésünk, hogy olyan jogszabály-módosításra készülnek, ami átláthatatlanná teszi a migránsmunkások behozatalát.

Rámutatott: Az Orbán-kormány sosem fogja a fideszes oligarcháknak, a NER-es gazdasági körök érdekeit fogja sérteni, ahogy ez már bebizonyosodott Paks II kapcsán is.

Bencze János hangsúlyozta: sajnos tudomásul kell venni, hogy a migránsmunkásoknak a behozatala a mai napig nem állt meg. Például Kecskeméten is, és az országban számos más helyen lakóparkokkal várják őket, ellentétben a magyar dolgozókkal.

Lejer Zoltán kecskeméti önkormányzati képviselő (Szövetség a Hírös Városért) helyi példával szemléltette a helyzet súlyosságát: Ma Kecskeméten egy munkásszálló egy főre, éjszakánként 3500-5500 forintért érhető el. Ez azt jelenti, hogy havonta egy munkás szállása Kecskeméten 108 ezer és 170 ezer forint között van a munkáltatójának.

A kormány már 2019-ben elkülönített 10 milliárd forintot a munkásszálló projektre, tehát már akkor a 2022-2023-as évre készültek. Akkor férőhelyenként 2 millió 500 ezer forint fölötti összeget adott az építkezésekre.

A képviselő felvetette a kérdést, hogy ha egy Magyarországra telepített migránsmunkás után havonta 108-170 ezer forintot fizet az őt foglalkoztató multinacionális cég, akkor ez a magyar családoknak miért nem jár? Rámutatott: a törvény alapján bérkülönbség nem lehet a munkavállalók között, de akkor felmerül a kérdés, hogy az a havi plusz 100-170 ezer forint miért jár egy külföldi munkavállalónak, és miért nem jár egy magyar munkavállalónak.

(Címlapkép: Béli Balázs)