A Roszatom vezérigazgatója szerint minden akadály elhárult Paks II. építése elől

A Roszatom vezérigazgatója szerint minden akadály elhárult Paks II. építése elől

Ha megvalósul hazánkban a beruházás, az lesz az első, oroszok által épített atomerőmű az Európai Unióban.

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Magyar Levente külügyi államtitkár Lihacsovval közösen nézte meg az építkezést.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy

az eddig alkalmazott legjobb gyakorlatot, biztonságos technológiát alkalmazzák a paksi beruházáson is, és megjegyezte: az Európai Unióban ez lesz az első általuk épített atomerőmű.

Mint mondta, a beruházást felgyorsítják, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen, a munkavállalók száma az építkezés előrehaladásával nőni fog, számításuk szerint jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.

Magyar Levente szerint a magyar-orosz együttműködés "átvészelte ezt a nehéz időszakot", és a projekt sikeresen halad, egy év múlva pedig sor kerül az első betonöntésre, amely után a felépítmények következnek - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a projekt visszafordíthatatlan, és meg fog épülni minden ezzel ellentétes kétség, törekvés ellenére.

Alekszej Lihacsov a sajtótájékoztatón elmondta:

a Paks II beruházáshoz szükséges erőművi berendezések gyártása elsőbbséget élvez, és mindent megtesznek azért, hogy az ide szánt eszközök időben elkészüljenek, és a 40 százalékos magyar hozzáadott hányad megvalósuljon.

Mint korábban megírtuk, az Orbán-kormány nagyratörő tervei szerint továbbra is reális célkitűzés a munkálatok 2030-as befejezése.

(Címlapkép: A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én. MTI/Illyés Tibor)