Csalódott a Fideszben, ezért jobbikos képviselőjelöltként indul az olimpiai bronzérmes, világbajnok vívó

Kovács Tamás, a magyar vívósport nagy öregje.

Húsz évig a Fideszre szavazott, de óriásit változott a párt morálja becsülete, és tovább fokozta a társadalom megosztottságát, elfelejtette Isten intelmeit a tízparancsolatában – írja Facebook-bejegyzésében Kovács Tamás vívó. „A Fidesz 28 év alatt megöregedett, elfásult, korrupt, megosztó, diktatórikus, kirekesztő, ellentmondást nem tűrő párttá vált, ahol a szlogen: »Aki nincs velünk az ellenünk van«! Számomra ez már elfogadhatatlan!” – teszi hozzá.

A kiemelkedő sporteredményekben bővelkedő vívót Vona Gábor Jobbik-elnök kérte fel, hogy legyen a néppárt országgyűlési képviselőjelöltje, Kovács pedig igent mondott, számára

abszolút megtisztelő és elfogadható volt.

Hozzáteszi: a néppártosodott Jobbik választási programjával maximálisan egyetért.

Példás életút

Kovács Tamás 1968-ban Mexikóvárosban és 1972-ben Münchenben a kardcsapat tagjaként olimpiai bronzérmes lett, szintén a kardcsapat tagjaként 1973-ban Göteborgban pedig világbajnok lett. Emellett 4-szer világbajnoki ezüstérmet (1967, Montreal; 1970, Ankara; 1971, Bécs; 1975, Budapest) és 3-szor világbajnoki bronzérmet (1969, Havanna; 1974, Grenoble; 1977, Buenos Aires) szerzett ugyancsak a kardcsapat tagjaként.

Szövetségi kapitányként ugyancsak számos siker fűződik a nevéhez. Olimpiákon 4 arany- (1988, Szöul: férfi kardcsapat, 1992, Barcelona: Szabó Bence, 2000, Sydney: Nagy Tímea, 2012, London: Szilágyi Áron), 3 ezüst- (1992, Barcelona: férfi kardcsapat, férfi párbajtőrcsapat, 1996, Atlanta: férfi kardcsapat), 4 bronzérem (1988, Szöul: női tőrcsapat, férfi tőrcsapat, 1996, Atlanta: Imre Géza, Szalay Gyöngyi) megszerzésében játszott szerepet. Ugyancsak szövetségi kapitányként 15 világbajnoki arany-, 9 világbajnoki ezüst- és 16 világbajnoki bronzérem megszerzésében segédkezett.

1992-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

1993-ban mesteredzői címet szerzett, 1998-ban az év szövetségi kapitánya szavazáson második lett. 2005-ban MOB Érdeméremmel tüntették ki. 2005-től a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, 2007-től pedig a Magyar Mesteredzői Kollégium tagja.

A vívólegendával készült interjúnkat itt olvashatja el:

Kovács Tamás: engem likvidált a politika a sportból, seggnyalók országa lettünk

Természetesen, ahogy az egész magyar sportélet. Amikor MOB-sportigazgató voltam, akkor lényegében minden hozzám tartozott. Nagy rajongója vagyok mindenféle sportnak. Mi a baj a labdarúgásunkkal? Nagyon komoly szakmai problémák vannak ott. Elsősorban nem a válogatottról kell beszélni, hanem az egész utánpótlásrendszert kell felülvizsgálni. Az akadémiai rendszerben van pénz, a gyerekek mégis elkopnak valahogy.

Frissítés:

Budapest 4-es választókerületének jelöltje lesz Kovács Tamás, ha a jelöltségre rábólint a választmány és a Jobbik elnöksége is - erősítette meg Kovács Tamás Facebook-bejegyzését Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. E körzetnek, mely Budapest II. kerületét (és a III. kerület egy részét) fogalja magába, jelenleg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az országgyűlési képviselője.