A Fidesz nem hajlandó elárulni, közpénzből fizették-e a Vona Gábort lejárató telefonkampányt

Úgy tűnik, erre is csak egy 2018 utáni elszámoltatás deríthet majd fényt.

Ahogy arról bő egy hónappal ezelőtt beszámoltunk, Szilágyi György jobbikos képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a miniszterelnökhöz, melyben egyebek mellett arra volt kíváncsi:

milyen forrásból finanszírozták és milyen adatbázis alapján folytatták le a Jobbik és Vona Gábor pártelnök lejáratását szolgáló, nyugdíjasokat megcélzó telefonos kampányukat?

A portálunk birtokába került, Kubatov Gábor által jegyzett levélből kiderül:

a Fidesz pártigazgatója azért tagadta meg a kért információk nyilvánosságra hozását, mert a párt szerint azok nem számítanak közérdekű adatnak.

A kormánypárti politikus válaszában arra hivatkozik, hogy

"a pártok alapvető tevékenysége a politikai véleményformálás, ami nem tartozik az állam által ellátandó feladatok közé";

illetve

"a pártok nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek".

Kubatov azt is felhozza indoknak, hogy a pártok a gazdasági beszámolóik nyilvánosságra hozatalán túl nem tartoznak további adatszolgáltatási kötelezettséggel.

Érdekes, amikor az egyetlen esélyes ellenzéki kihívó, a Jobbik költéseit kell firtatni, akkor Kubatov pártja már nem ilyen szemérmes, az pedig igazán nem mindegy, hogy a Fidesz által mozgatott közpénz milliárdokból mennyi ment - ha ment - a Vona Gábort lejárató telefonkampányra.

Úgy tűnik, ezt már csak egy 2018 utáni elszámoltatás következtében tudhatjuk meg...

Honnan tudja a Fidesz, hogy melyik telefonszám lesz nyugdíjasé?

Értékelése szerint a kormány hazugságra épülő telefonos kampányt folytat, amelynek a célja a Jobbik lejáratása. Mint mondta, arra vár választ, hogy az akciót milyen pénzből finanszírozzák és milyen adatbázis alapján folytatják. Szilágyi György jelezte: közérdekű adatigényléssel fordult a miniszterelnökhöz, amelyben egyebek mellett arra kíváncsi, milyen összegre kötöttek szerződést és használtak-e közpénzt.