Jogerős: pert nyertek a Székely szabadság napjának szervezői

A lap az SZNT jogi képviselőjét, Kincses Elődöt idézve azt írta: a gyülekezési törvény szerint a városgazdának tudomásul kellett volna vennie a bejelentést, miután a törvényes határidőn - 48 órán belül - nem emelt ellene kifogást.

A Székelyföldnek autonómiát követelő megmozdulást meghirdető SZNT vezetői csaknem egy évvel korábban bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál a 2016-os és a 2017-es székely szabadság napi tömegrendezvényt, hogy ne járjanak úgy, mint 2015-ben, amikor a demonstrációt Marosvásárhely polgármestere hivatalosan betiltotta. Mivel a polgármester a törvényben megszabott 48 órán belül nem emelt kifogást az idei rendezvény ellen, a bíróság 2016 januárjában első fokon a bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert. Florea fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, ebben a perben született most - az alapfokú határozatot megerősítő - jogerős végzés.

Kincses Előd szerint Marosvásárhely polgármestere törvénytelenül járt el, amikor figyelmen kívül hagyta a gyülekezési törvény előírásait, és nem láttamoztatta az SZNT által 2016-ra, illetve 2017-re bejelentett március 10-i utcai tüntetést.

A polgármester, Maros megye prefektusa és az eseményről beszámoló román sajtó egy része mégis végig azt hangoztatta, hogy "engedély nélküli" megmozdulásról van szó, a csendőrség pedig erre alapozva bírságolt - emlékeztetett az ügyvéd.

A március 10-i esemény előtt Izsák Balázs és ügyvéd kollégája személyesen ismertették a gyülekezési törvény előírásait Iulius Cenan csendőrparancsnokkal, akinek bemutatták az akkor már létező alapfokú ítéletet. Mindezt figyelmen kívül hagyva a csendőrség több száz résztvevőt bírságolt meg. Nem úszta meg büntetés nélkül az az ötven önkéntes sem, akinek a névsorát maga Izsák Balázs adta le a csendőrségre a menetelést megelőző héten.

"Ez a pofátlanság tetőfoka, hogy a csendőrség listát kér azokról, akik segédkezni fognak a rend fenntartásában, a rendbontás nélkül lezajlott tüntetés után viszont megbírságolja őket, méghozzá szervezőkként" - mutatott rá Kincses. Az ügyvéd szerint a csendőrség utána sem nézett, hogy a bejelentett ötven önkéntes közül mindenki ott volt-e a rendezvényen, vagy sem. Kiderült, hogy különböző okok miatt hatan közülük nem vettek részt a demonstráción, mégis megbírságolták őket.

A szervezőknek igazat adó jogerős ítélet nyomán az SZNT bizakodón várja azokat a pereket, melyeket a megbírságolt résztvevők indítottak a csendőrség ellen - írta az erdélyi lap.