A Filmalap nem válaszol arra, miért adott 700 milliót az új migránsfilmre

Nem értjük. Ha rajtuk múlik, nem is fogjuk.

Miközben a magyar kormány határvédelmi intézkedéseit nyugati jogvédők előszeretettel bírálják, például arra is kitérve, hogy többször találtak már sérüléseket a déli határról visszafordított migránsokon, az állami támogatásból készült filmben erre még rá is tettek egy lapáttal.

A történet szerint ugyanis egy fiatal menekült fiút a magyar rendőrök egy gyanúsnak tűnő mozdulat után lelőnek a határon, aki ennek hatására (szempontunkból ez most lényegtelen, de azért vicces) megtanul repülni.

Tehát ez a fikció azt a képet festi le, hogy a magyar határon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák megfelelő mérlegelés nélkül, szakszerűtlenül használják fegyverüket, ártatlanokra lőve, megsértve valamennyi európai normát és emberi jogi egyezményt.

Mivel teljesen nyilvánvaló, hogy ilyen túlkapások közel sem történnek, alapvetően feltételezhetnénk, hogy politikai kritikát képvisel a film a kormánnyal szemben. Ezzel alapvetően nem is lenne semmi baj, viszont így

jó kérdés, hogy a kormány (vagyis a Filmalap) miért adott saját lejáratására és meghazudtolására 697 millió forint közpénzt.

Az Alfahír ennek szellemében már a bemutató napján, május 19-én kérdésekkel fordult a Magyar Nemzeti Filmalaphoz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy tudták-e előre, hogy az általuk támogatott alkotásban olyan jelenet lesz, mely alkalmas lehet arra, hogy a magyar határrendészet túlzott, és valótlan agresszivitását mutassa be. Továbbá arról is meg szerettük volna kérdezni őket, hogy nem tartják-e összeférhetetlennek az állami támogatást azzal, hogy a filmben a magyar hatóságok fellépését negatív kontextusban mutatják be.

Kérdéseinkkel kapcsolatban telefonon utolértük az akkor még Cannes-ben tartózkodó Papp Csaba Zoltán sajtófelelőst is, aki későbbre ígért válaszadást. Mivel ez azóta sem történt meg, nagyon úgy tűnik, magyarázat nélkül maradtunk arra vonatkozóan, miért támogatta saját lejáratását a kormány.