Kanada: Trudeau bekeményít, már a kamionos tüntetők bankszámláit is befagyasztaná

Kanada: Trudeau bekeményít, már a kamionos tüntetők bankszámláit is befagyasztaná

Mint korábban megírtuk, múlt hét hétfőn a demokrácia megbénításával vádolta meg Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen több mint egy hete tüntetőket, és a demonstrációk beszüntetését követelte.

A kanadai elnök a demokrácia megbénításával vádolja a kötelező oltás ellen tiltakozókat

A demokrácia megbénításával vádolta meg hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen több mint egy hete tüntetőket, és a demonstrációk beszüntetését követelte...

Az MTI most azt írja, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn életbe léptette a kormány széleskörű veszélyhelyzeti hatalmi jogköreit, így próbálva orvosolni a koronavírus elleni oltási kötelezettség ellen tüntető kamionos demonstrálók okozta közlekedési káoszt. A The Wall Street Journal azt írja: az amerikai-kanadai határátkelőnél okozott kereskedelmi forgalmi fennakadásokat.

A mérsékelt jobboldali üzleti-politikai napilap online cikke szerint 

a kanadai kormányzat “rendkívül szokatlan” lépése lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök korlátozza a nyilvános gyülekezést annak érdekében, hogy megszüntesse a közlekedési és kereskedelmi forgalmi zavarokat keltő fővárosi és határmenti tüntetéseket.

A WSJ szerint a Justin Trudeau által bejelentett lépések talán a legradikálisabbak a nyugati kormányzatok által a kötelező védőoltás ellen tüntetőkkel szembeni eddigi intézkedések és a járványügyi közösségi korlátozások között.

Nem csoda, hogy a döntés azonnal bírálatot váltott ki néhány kanadai politikai vezető és polgári szabadságjogokat védő civil szervezet részéről

– fogalmazott a lap.

Az Euractiv című, brüsszeli székhelyű európai hírportál keddi online tudósítása szerint a kanadai veszélyhelyzeti törvény alapján az ottawai kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek igyekeznek leállítani a tüntetők pénzügyi támogatását, illetve a kabinet lépéseket tett a tartományi és városi rendőrség szövetségi karhatalmi erőkkel történő megerősítésére.

"Ez nem békés tüntetés. A közúti torlaszok kárt okoznak a kanadai gazdaságnak és veszélyeztetik a közbiztonságot. Kárt okoznak a munkásoknak, akik a mindennapi munkájukból tartják fent a családjukat" – fejtette ki sajtótájékoztatóján Justin Trudeau.

”Nem engedhetjük meg és nem is fogjuk megengedni az illegális és veszélyes tevékenység folytatását” – idézte a Daily Caller című amerikai jobboldali hírportál kedden a kanadai kormányfőt.

Szeretném mindenki számára világossá tenni: a fenti intézkedések hatálya időben és térben korlátozott lesz, a lépések célzottak, méltányosak és arányosak lesznek mindazokkal a fenyegetésekkel, amelyekre válaszul születtek. Ez az egész a kanadai állampolgárok biztonságának megőrzéséről szól

– tette hozzá a miniszterelnök.

A törvény segítségével több eszköz áll majd a rendőrség rendelkezésére, hogy a tüntetőket megbírságolhassák, vagy őrizetbe vegyék.

Új szint: befagyasztanák a kamionos tüntetők bankszámláit

Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

a bankok bírósági végzés nélkül is befagyaszthatják a tüntetésekben érintett személyek számláit, sőt a gépjármű-biztosításukat is felfüggeszthetik.

A kanadai polgárjogi szövetség (CCLA) szerint azonban a kormány nem volt abban a helyzetben, hogy életbe léptethette volna a veszélyhelyzeti törvényt, amelyet a “szuverenitással, biztonsággal és területi épséggel” kapcsolatos fenyegetések kezelése érdekében alkottak meg – áll a CCLA közleményében.

A “Szabadság Konvoj” elnevezésű tüntetéssorozatot a koronavírus elleni kötelező védőoltással vagy karantén-kötelezettséggel szemben tiltakozó, az amerikai határon rendszeresen átkelő kanadai kamionosok kezdeményezték. A demonstrációkhoz azonban csatlakoztak mindazok, akik nem értenek egyet a Trudeau-kormány járványügyi korlátozásokat érintő intézkedéseivel vagy az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást terhelő adók kivetésével.

A kanadai tüntetések nyomán hasonló kamionos demonstrációkat szerveztek

  • Izraelben,
  • Franciaországban,
  • Ausztráliában,
  • és Új-Zélandon is.

A kanadai kamionos tüntetők hat napig eltorlaszolták az Ontario tartománybeli Windsor és a Michigan állambeli Detroit között fekvő Ambassador-hidat, amely az egyik legforgalmasabb közúti határátkelőhely Kanada és az Egyesült Államok között. A kanadai rendőrség vasárnap feloszlatta a tüntetést.