Kalasnyikovos, véreskezű Istennel provokál a Charlie Hebdo

A szélsőliberális magazin egymillió példányban megjelenő különkiadással készül a mészárlás évfordulójára.

A szélsőliberális, provokatív tartalmakat előállító magazin egymillió példányban megjelenő különkiadással készül az évfordulóra. Most azonban már minden vallást, és minden vallás hívőjét a gúny céltáblájává kívánják tenni a szerkesztők. A különszám címlapján a vállára vetett Kalasnyikovval rohanó, véreskezű Isten lesz látható.

A Charlie Hebdo főszerkesztője, a Riss néven publikáló Laurent Sourisseau vezércikket is írt, amelyben elítéli „a Korán által brutalizált fanatikusokat”, illetve minden más vallás képviselőit is, akik szerinte a lap haláláért szurkoltak, amiért a Charlie Hebdo „ki meri röhögni a hívőket”.

A magazinnak az a száma, amelyben a támadássorozat áldozatait sirató Mohamed próféta karikatúrája szerepelt, többszöri utánnyomással közel 8 millió példányban jelent meg. Az előfizetők száma a merénylet után több mint 200 ezerre nőtt, holott korábban hetente csak nagyjából 30 ezren vásárolták meg az újságot, és a támadás előtt egy hónappal válságos helyzetben volt.

A szerkesztőség a lapszámnövekedés ellenére azonban magára hagyottnak érzi megát.

„Szörnyen egyedül érezzük magunkat. Azt reméltük, hogy mások is képesek lesznek a szatírára. De senki se csatlakozik a harcunkhoz, mert túl veszélyes. Bele lehet halni”

- mondta a lap pénzügyi igazgatója, Eric Portheault, aki az asztal alá bújva élte túl a tavaly januári támadást.