Karácsony azt javasolja, viselje Antall József nevét a ferihegyi gyorsforgalmi út

Karácsony azt javasolja, viselje Antall József nevét a ferihegyi gyorsforgalmi út

A budapesti főpolgármester gesztust tenne a konzervatív oldalnak a ma 30 éve elhunyt miniszterelnök emlékére.

Karácsony Gergely azt kezdeményezi, hogy Antall Józsefnek, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első miniszterelnökének a nevét viselje a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út.

A főpolgármester kedden a Facebook-posztjában emlékeztetett: Antall József 30 éve, 1993. december 12-én hunyt el. Felidézte:

ahogyan Antall József az eskütétele utáni beszédében megjósolta, minden akaraterejére és hitére szükség volt, hogy az országot átvezesse a diktatúrából a demokráciába, a tervgazdaságból a piacgazdaságba, a népköztársaságból a köztársaságba, a keleti blokkból az euroatlanti szövetségi rendszer felé.

Karácsony hangsúlyozta: alighanem sok vitájuk lett volna politikusként, "de a történelem ítélete egyértelmű", Antall József "felelősségvállalása, tisztessége, demokratikus elkötelezettsége és erkölcsi tartása példa ma, és az lesz a jövőben is", ezt pedig "a nemzet nem hagyhatja figyelmen kívül".

Budapesten neveztek el közterületet a köztársaság első elnökéről, "úgy helyes, hogy az első kormányfőről is legyen". Ezért kezdeményezi, hogy a főváros egyik legfontosabb útja, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út Antall József nevét viselje a jövőben - írta a főpolgármester a közösségi oldalán.

(Címlapkép: Karácsony Gergely - Facebook)