Nem jött a villamos: Karácsony nem lépett vissza, sőt, a közvélemény-kutatókba is belerúgott

Nem jött a villamos: Karácsony nem lépett vissza, sőt, a közvélemény-kutatókba is belerúgott

Karácsony Gergely szerda kora délután sajtóbejelentést tett, és bár sokáig tartott a bevezető, de a lényeg az, hogy nem lép vissza a jelöltségtől. 

Az MSZP-P-LMP miniszterelnök-jelöltje így versenyben marad, így ha valóban tartja magát a korábbi kijelentéséhez Márki-Zay Péter, akkor a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője száll ki a versenyből - így a Dobrev Klára-Karácsony Gergely páros közül kerülhet ki Orbán Viktor kihívója. 

"Nem visszalépek, hanem előre"

- ezzel a felütéssel utalt arra Karácsony Gergely, hogy nem jött a villamos (korábban azt ígérte, hogy csak akkor lép majd vissza, ha jön a jármű). Majd arról beszélt, hogy a döntései előtt muszáj világos célokat látni, ami szerinte Magyarország újraegyesítése. 

Horn Gábor Karácsony és Márki-Zay közös indulásáról: nem gondolom, hogy ezt komolyan gondolják

Ahogy arról az Alfahírnek Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke beszélt, csak akkor valósulhat meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös indulása, ha a civilek kilépnek az előválasztás mögül. Ennek fényében kíváncsiak voltunk arra, hogy akkor vajon mi motiválta a tegnapi bejelentésre a két politikust.

Ki kell lépni "a hideg polgárháborúból", a Gyurcsány-Orbán konfliktusból, és amiatt nem tudja támogatni Dobrev Klárát, mert a DK-s nem érzi ennek kellően a súlyát - mint ahogy több baloldali politikus sem érzi azt - tette hozzá baloldali politikusokkal a háta mögött.

Elmondta, több vitája is van barátjával, Márki-Zay Péterrel, például szociális és adópolitikai kérdésekben, és azzal a mondásával sem ért egyet, hogy "mi legyünk a Fidesz, amelyik nem lop". 

Karácsony Gergely magát nyitottnak mondta a szövetségek megkötésére, és garanciák adására is hajlandó, de a saját politikáját akarja követni kormányra kerülve. 

Beszólt azoknak a közvélemény-kutatóknak is, akik szerint megelőzte őt Márki-Zay, szerinte 200 főből nem lehet levonni 700 ezer ember akaratát. 

A Závecz mérése szerint is vezet Márki-Zay Karácsony előtt

Nemcsak a Medián, hanem a Závecz Research szerint is többen szavaznának Márki-Zay Péterre az előválasztás második fordulójában, mint Karácsony Gergelyre - idézi a Magyar Hang a Mindenki Magyarországa Mozgalom által megrendelt kutatást. A felmérésben jelentős részben azokat kérdezték, akik a közös ellenzéki listára, esetleg a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKKP) szavaznának.

Hatalomtechnikai szempontok miatt nem áldozom be azt, amiben hiszek - szögezte le, hozzátéve, szerinte az ellenzék egységes.