A főpolgármester szerint Budapest hermetikus lezárása nem volna jó megoldás

A főpolgármester szerint Budapest hermetikus lezárása nem volna jó megoldás

Saját közösségi oldalán reagált Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére, Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint 

"beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését, a kijárási korlátozás – helyes – meghosszabbításán túl mit is döntött a kormány."

Hozzátette, politikailag lehet értelmezni a döntést, hiszen a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást. Ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá.

Karácsony leszögezte, hogy a jelen helyzet miatt magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét.

"Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom"

- emelte ki.

A főpolgármester ugyanakkor kifejezte, hogy megbízik a Budapestiekben, mert tudja, hogy tisztában vannak a téttel. 

"Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva."

Éppen ezért mindenkit arra kér, hogy maradjon otthon. A főpolgármester egyébként csütörtök estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeres.