Kásler mellőzte az érdemi válaszadást az éves bizottsági beszámolójában

Kásler mellőzte az érdemi válaszadást az éves bizottsági beszámolójában

Kásler Miklós a Parlament Népjóléti bizottsága előtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) élén végzett munkájáról tartott kedden éves miniszteri beszámolót, ám az inkább hasonlított egy kampánybeszédre – írja a Népszava. Az ellenzéki bizottsági tagok azonban hiába kérdezték az EMMI-minisztert, leginkább csak kitérő válaszokkal illette őket.

A lap megjegyzi, a kormánypárti képviselők alig-alig kérdeztek, inkább igyekeztek az ellenzéki politikustársaik megjegyzéseire kontrázni, illetve saját kormányzati teljesítményüket dicsérni, beleértve a járványkezelést is.

A Párbeszéd részéről Szabó Tímea arra kérdezett rá, miért nem nyitják meg a kiskunhalasi járványkórházat. Tudomása szerint ugyanis az épület fel van szerelve, viszont nincs elég orvos a működtetéséhez. Kásler erre azt válaszolta, hogy amint szükség lesz a járványkórházra, megnyitják, és "ahogy az eddigiekben", lesz benne elegendő szakember is.

A Népjóléti bizottság jobbikos alelnöke, Rig Lajos arra keresett választ, hogy van-e elég szakember a Covid-betegek ellátására, de érdemi választ nem kapott Káslertől. Rig ezen felül elmondta, nagyon sajnálja, hogy olyan alacsony lett az ellátás színvonala, hogy a miniszter megelégszik azzal, ha húsz intenzíven ápolt betegre egy szakorvos és öt ápoló jut.

Kásler utasítása alapján egy szakorvosra húsz beteg jut, miközben a szakmai normák legfeljebb négyet engednének

A humántárca vezetője, Kásler Miklós rendelkezett arról, hogy az intenzív részlegeken „veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania."

Lukács László ugyancsak a Jobbik szakpolitikusaként várt választ arra, Kásler hogyan értékeli azt a munkát, amit Pintér Sándor belügyminiszter végzett az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonya és az alapellátás átalakításával kapcsolatban. A tárcavezető úgy fogalmazott:

"Még Lukács képviselő úr kedvéért sem vagyok hajlandó minősíteni Pintér Sándor urat, aki magas intellektussal, kiváló szervezőkészséggel szervezte a járvány alatt a rendőrség, a katasztrófavédelem munkáját, az operatív törzs működése alatt kedvező lehetőségeket teremtett a szakmaiságnak." 

Nem kívánta minősíteni Merkely Bélát sem, mert a miniszter úgy látja, mindenkit a cselekedetei, a megnyilvánulásai minősítenek. Lukács László számos egyéb kérdésére sem kapott választ.