Káosz: miközben Kásler leállíttatta a szűrővizsgálatokat, Rétvári azt írta, azok még mindig folynak

Káosz: miközben Kásler leállíttatta a szűrővizsgálatokat, Rétvári azt írta, azok még mindig folynak

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón megerősítette, hogy valóban felfüggesztették az onkológiai szűrővizsgálatokat, hozzátéve, hogy azért olyan egészségügyi kezelések esetében nem így jártak el, amelyek az életben maradáshoz feltétlenül szükségesek. 

Ez annak a tükrében fontos, hogy tegnap kiderült, Kásler Miklós a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat. A 444 értesülése szerint a humántárca vezetője kórházi adatokra hivatkozott, egyre nő a fertőzöttek, a fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma.

Egyébként ez a szomorú történet mutatja meg igazán jól, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) milyen káosz uralkodik, és miért is vette el Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés irányítását Kásler Miklóstól, és adta oda a feladatot Pintér Sándor belügyérnek. 

Kásler Miklós a magyar egészségügyről: "meg se rendültünk"

Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott, más nagy nyugati rendszerek kollabáltak. Magyarországon ez nem fordult elő, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog - mondta Kásler Miklós miniszter a HírTV-ben, amikor Bayer Zsolt arról kérdezte, mit szól hozzá, hogy az ellenzék az egészségügy összeomlásáról beszél.

Múlt pénteken, április 9-én ugyanis Rétvári Bence, az EMMI államtitkára még azt válaszolta Demeter Márta és Hohn Krisztina (mindkettő LMP) írásbeli kérdésére, hogy

"a koronavírus járvány második és harmadik hullámában a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok nem kerültek leállításra, azok jelenleg is folynak". 

Ezek szerint délután 15:35-kor vagy nem tudta Rétvári Bence, hogy mire készül Kásler Miklós, vagy már tudta, hogy leállították a szűréseket, de nem akarta azt nyilvánosan felvállalni, vagy csak blöffölt egyet. 

Hohn Krisztina egyébként ma elfogadhatatlannak nevezte a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatok felfüggesztését. 

Az LMP-s politikus szerint pontosan Kásler Miklós az, aki tudja milyen következménnyel jár, ha egy onkológiai diagnózis megkésve érkezik, ha a terápiás folyamatok, eljárások nem történnek meg időben.

"A koronavírus-járvány épp elég áldozatot szed, ezért a kormánynak kötelessége jövőbetekintő, hosszútávú intézkedéseket is hozni a magyar emberek egészségi állapotát tekintve. Különösen egy olyan helyzetben, amikor a járvány következtében évekkel csökkenhet a lakosság körében az átlagéletkor, a szövődmények számtalan egészségkárosodást okoznak"

- írta az LMP-s országgyűlési képviselő.