A kormány nem tudja tartani az oltási ütemet, és most már a lélegeztetőgépeken lévők száma az új mérőszám

A kormány nem tudja tartani az oltási ütemet, és most már a lélegeztetőgépeken lévők száma az új mérőszám

A mai kormányinfón megválaszolt kérdésekből szemezgettünk:

  • Az oktatási intézményvezetők (iskolaigazgatók) engedélyezhetnek távollétet a diákok számára, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak – válaszolt Gulyás Gergely arra a felvetésre, sok szülő nem engedné a gyermekét az iskolába az április 19-ei nyitás után. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, az alsó tagozatban nem lesz digitális oktatás jövő hétfőtől. A hiányzásokat lehet pótolni, erre eddig is volt mód, most nagyobb rugalmasságot várnak el, de kényszeríteni nem akarnak senkit. Gulyás szerint az alsótagozatban amúgy is kevesebb a tanár, sőt, van olyan osztály, ahol csak egy pedagógus van, így nem olyan intenzív a fertőzés veszélye sem.
  • Az esetleges nyitás további lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3,5 millió beoltottat.
  • Ha az egészségügyi dolgozóknál nem tették kötelezővé az oltást, akkor a vendéglátósoknál sem lehet ezt megtenni.
  • Védettségi igazolvány érvényes, de egyelőre nem társulnak hozzá olyan jogosítványok, hogy az érvényességnek lenne értelme – ismerte el Gulyás Gergely. A kormányterve szerint 4 millió beoltottnál már előnyt jelent az oltás, illetve az igazolvány megléte.
  • A vakcinák hatékonysága kapcsán írt cikkek sok esetben piszkos üzleti érdekből születnek meg, a magyar hatóságok pontosan tudják, mit miért engedélyeznek, a Sinopharm és az AstraZeneca bizonyos szempontokból jobb is, mint a Pfizer – közölte a miniszter, hozzátéve: az Európai Bizottság több bajt okozott, mint amennyi hasznot hozott, most félmillió adag vakcinát kell pótolni.
  • A Budapestre érkező kínai egyetemmel kapcsolatban megjegyezte, a főpolgármester régóta úgy cselekszik, mintha ugródeszka lenne Budapest. Szerinte a Diákváros meg fog épülni, és nem mond ellent az eredeti terveknek, hogy ott lesz Fudan egyetem, és vele 10 ezer kínai. Karácsony Gergelytől szerénységet kért, amiért a főpolgármester felrótta, hogy a kínai egyetem mögött a kommunista Kína áll.
  • Gulyás László szegedi professzor által elmondott dolgok a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlennek, várják az egyetemi vizsgálat eredményét.
  • Arra a kérdésre, hogy szükség van-e harmadik oltásra a Sinopharmból, Gulyás Gergely már kissé türelmetlenül válaszolt. Szerinte ez a vita felesleges: a kínai vakcina a második oltás után ugyanolyan, vagy jobb védelmet ad, mint a többi vakcina. Más vakcinánál sem kell három oltás, nemcsak antitestes védettség van – mondta, majd még egyszer hangsúlyozta: akik megkapták a másodikat a kínai vakcinából, jobb a védettségük, mint a Pfizernél.
  • Nem lenne semmi negatív következménye, ha nem 21, hanem 25, vagy 30 nap után kapná meg valaki a második Szputynikot, de ez egy elméleti kérdés, az oroszok időben szállítanak,
  • A héten nem tudjuk tartani a múlt heti oltási ütemet – ismerte el Gulyás Gergely, de szerinte ennek az oka, hogy a nyugati vakcinák érkezése bizonytalan, vagy meg sem érkeznek.
  • Állítása szerint olyan egészségügyi kezeléseket nem függesztettek fel, amelyek feltétlenül szükségesek, szürővizsgálatokat állítottak le.
  • A közterületi parkolás addig lesz ingyenes, amíg a járványügyi intézkedések ezt indokolják.
  • Gulyás Gergely nem látja annak a reális veszélyét, hogy a magyar véettségi igazolványokat külföldön nem fogadják majd el. Szerinte ha egy ország beenged egy kínai állampolgárt, akit kínai vakcinával oltottak be, akkor egy magyar emberrel sem tehetnek különbséget.
  • Április 21-én, vagy 27-én kerülhet a Parlament elé a 2021-es költségvetés módosítása. A büdzsét úgy készítette elő a kormányzat, hogy a 7,5 százalékos hiánycél tartható legyen.
  • 1,55 millió 65 év feletti embert regisztráltak oltásra, közülük több mint 1,4 millió kapott már oltást. De vannak olyanok, akiket a gyerekeik regisztráltak, ezeket az időseket a háziorvosok győzködik, hogy vegyék fel a vakcinát.
  • Aki kapott oltást, és rendelkezik a szükséges igazolásról, arra nem vonatkozik majd a karanténkötelezettség, ha külföldről jön haza, igaz, a kormány most még senkinek sem ajánlja, hogy külföldre utazzon, kivéve az üzleti ügyeket.
  • Gulyás Gergely szerint igyekeznek válaszolni a provokatív újságírói kérdésekre is, és nemsokára személyesen is megteszik azt.
  • Egy másik kérdésre válaszolva leszögezte: a nyugati vakcináknál jobb a Szputnyik V.
  • Nem fogják nyilvánosságra hozni a vakcinarendelések konkrét menetét, mert a kormány szerint nincs értelme…. Gulyás Gergely szerint azt hozza nyilvánosságra az Európai bizottság – mindezt megint csak azzal indokolta, hogy a nyugati szállítmányok érkezése bizonytalan.
  • 1523 ember fekszik intenzív osztályon, a lélegeztetőgépeken fekvők száma a legfontosabb adat a védekezésben (korábban Orbán Viktor a halottak számát jelölte meg -  a szerk.)
  • Gulyás Gergely szerint jövendőmondásra van szükség ahhoz, hogy megmondjuk, mikor ér véget hazánkban a járvány, és arra sem adott konkrét választ, hogy azt milyen adatsorhoz köti a kormányzat. Akkor leszünk teljes biztonságban, ha egész Európában és a világon véget ér a járvány – magyarázta a miniszter. A védettség legalacsonyabb társadalmi aránya 6 millió beoltott embernél kezdődik, de ebbe bele kell venni a gyerekeket is. Arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy milyen korlátozó/védelmi intézkedések maradnak velünk a későbbiekben.
Az Alfahír kérdéseit ma nem olvasta fel Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő:
  1. A héten az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága foglalkozott az oltásellenességgel, illetve az oltásellenes csoportokkal. Mi a kormány álláspontja, szükség van-e szigorításra, újabb szankciókra, hogyan lehet ezeket az álhíreket visszaszorítani?
  2. A FlightAware adatai szerint a KKM HA-LHU lajstromjelű szállítógépe hétfő éjjel Budapestről a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre repült, és nem sokkal azután vissza is tért a magyar fővárosba. Érdeklődnénk, milyen céllal járt a szállítógép a Közel-Keleten, esetleg újabb vakcinaszállítmányokat hozott-e.
  3. „Aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.” Ezt nyilatkozta Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja. A kormányzat szerint kialakítható az oktatási intézményekben olyan körülmény, amelyben védettek lesznek a pedagógusok?
  4. Lesz-e kormányzati átszervezés, új minisztériumokkal még az idén? Vagy most már a választásig marad ez a struktúra?